Je hebt vast weleens van de 3 R-en gehoord: rust, reinheid en regelmaat. Vroeger stonden deze begrippen bijna garant voor een goede opvoeding en ook nu nog zijn er veel baby’s die baat hebben bij rust, reinheid en regelmaat. Waarom precies en hoe je hier als ouder voor kunt zorgen? We vertellen je er meer over in dit artikel, lees snel verder!

Waarom zijn rust, reinheid en regelmaat belangrijk voor je baby?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je kleintje voldoende rust krijgt. Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze voor het slapen allemaal hebben meegemaakt. Ook geeft voldoende rust weer energie voor na het slaapje.

Door regelmaat bied je een baby een vast patroon. Kleintjes leren dagelijks erg veel en ze vinden het daarom prettig als er ook dingen zijn die elke dag hetzelfde gaan, zoals een vast badritueel of het verschonen van de luier.

Reinheid staat tenslotte voor hygiëne. Dit betekent dat het belangrijk is om de leefomgeving van je kleintje schoon te houden.

Hoe zorg je voor rust?

  • Laat je baby meerdere keren per dag slapen, liefst in een omgeving waar je kleintje alleen is. Zo kan je kindje er meteen aan wennen om alleen een dutje te doen.
  • Zorg voor een rustig momentje door je baby voor te lezen of zing zachtjes een liedje.
  • Wil jij je kleintje ontspannen in slaap laten vallen? Dat kan heel goed met klassieke muziek! Luister hier de prachtige liedjes die het Concertgebouworkest speciaal heeft ingespeeld voor jouw kleintje.
  • Oudere broertjes of zusjes in de buurt? Houd ze bij je baby weg als je kleintje een middagslaapje doet.

Hoe zorg je voor regelmaat?

  • Probeer elke dag te zorgen voor een vast patroon en laat je kleintje op vaste momenten slapen en eten of drinken.
  • Gaat je kindje naar de opvang? Bespreek jullie ritme dan ook met de leidster zodat je kindje op de opvang een soortgelijk ritme aanhoudt. 
  • Zorg voor jullie eigen rituelen, zoals het wassen of het in bed leggen van je kindje.

Hoe zorg je voor reinheid?

  • Houd je huis en de kamers waar je kindje komt goed schoon.
  • Droog je baby na het wassen goed af, ook tussen de huidplooitjes. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een hydrofiele luier gebruiken.
  • Komt er bezoek? Vraag je visite om eerst de handen te wassen voordat ze je baby vasthouden.

Als moeder zal je ontdekken dat het je niet altijd lukt om rekening te houden met rust, reinheid en regelmaat. Kleintjes kunnen nogal eens voor verrassingen zorgen die jouw planning of ideeën volledig in de war schoppen. Maak er geen probleem van, morgen weer een dag!

Zwitsal Newsletter Signup (1).tiff

Zwitsal Kleintjes Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de meegroei nieuwsbrief van Zwitsal en ontvang regelmatig Tips en Aanbiedingen die passen bij de leeftijd van je kleintje.

Schrijf je in