De eerste weken komt er als kersverse ouder veel op je af. Alles is nieuw en bijzonder. Zoals het eerste badje van je baby. Eén van die momenten waar je al tijdens je zwangerschap naar uitkeek. En tegelijkertijd is het ook best een beetje spannend. Want, waar moet je allemaal aan denken als je jouw baby voor het eerst in bad doet? Zwitsal geeft je tien tips.

Dit zijn de tien tips voor het eerste badje van je baby

  • Zorg dat je (video)camera is opgeladen. Dit is een van die momenten die je later graag terugkijkt. Bovendien kan het op korte termijn ook heel praktisch zijn – ‘om even te zien hoe de kraamhulp dat ook alweer deed’.
  • Kies ook een goed moment om je baby in bad te doen en neem er de tijd voor. Hongerig in bad vindt je baby niet fijn, maar kort na het eten ook niet.
  • Zorg ervoor dat de ruimte waarin het badje staat lekker warm is. Een temperatuur van 24 graden Celsius is ideaal. Het kan voor je baby ook fijn zijn om de badcape en de hydrofiele doeken alvast voor te verwarmen. Dan kun je je baby daar gelijk in wikkelen als je baby uit bad komt.
  • Gebruik een badthermometer om de temperatuur van het water te meten. De ideale temperatuur voor je baby is 37 graden Celsius. Eventueel is je elleboog een goed alternatief voor een badthermometer, daar is de huid namelijk dunner. Voelt het badje niet warm en niet koud? Dan heeft het water de juiste temperatuur.
  • Je kraamhulp zal je uitleggen hoe je je baby tijdens het badje het beste vast kunt houden en kunt wassen. Het hoofdje van je baby laat je rusten op je linkerpols, terwijl je met je linkerduim en wijsvinger de linkerarm van je baby vasthoudt. Op die manier kan je baby niet wegglijden.
  • Sommige baby’s vinden de ruimte in het bad nog wat spannend, dat zijn ze helemaal niet gewend. Het kan dan helpen om de voetjes van je baby tegen het voeteneinde van het bad te houden. Dat geeft je baby een beschermd gevoel. Zingen of tegen je baby praten kan ook helpen om je baby gerust te stellen.
  • Doe wat Zwitsal badolie in het badje voor een lekkere zachte geur. Het houdt de babyhuid zacht en geeft de huid extra bescherming. Vijf tot tien minuten badderen is overigens lang genoeg voor je baby.
  • Droog eerst de billetjes, zodat je jouw baby direct een luier om kunt doen. Daarmee voorkom je dat je baby zichzelf gelijk weer onderpoept en je het hele badderfestijn weer kunt herhalen.
  • Let bij het afdrogen goed op de plooitjes, de ruimte achter de oren, de nek, de oksels en knieholtes. Op die manier voorkom je smetplekken. Ook de teentjes, navel, billen en de plasser hebben wat extra aandacht nodig.
  • Voor het afdrogen is het fijn om een hydrofiele doek te gebruiken, die zijn soepel waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Gewone handdoeken zijn te ruw voor de zachte babyhuid. Na het afdrogen, smeer je je baby lekker in met een fijne Zwitsal babyolie of bodycrème .