Als je kleintje wat groter is, zul je merken dat je uk overdag steeds minder slaap nodig heeft. Tijd om het aantal slaapjes overdag af te bouwen en een nieuw slaapritme te vinden! Zwitsal beantwoordt daarom de vijf meest gestelde vragen over het middagslaapje.

Dit zijn de meest gestelde vragen over het middagslaapje

Waarom is het middagslaapje belangrijk? 

Je kleintje is volop in ontwikkeling en dat kost het lijfje van je uk aardig wat energie. Het middagslaapje is daarom een goed moment om even uit te rusten en weer bij te tanken. Ook fijn voor jou, dan heb jij meteen even tijd voor jezelf.

Wat is het slaapritme van kindjes van 1 tot 2 jaar oud?

Na de eerste verjaardag van je kleintje zul je merken dat je kindje overdag minder slaap nodig heeft. Veel kindjes gaan dan over van twee slaapjes overdag naar één dutje, het middagslaapje. Veel moeders leggen hun uk na de lunch op bed en laten hun kleintje dan twee tot drie uur slapen. Kindjes die overdag nog maar één keer slapen, gaan in de avond vaak wat eerder naar bed. Zeker wanneer ze net zijn overgegaan naar één slaapje en hier nog aan moeten wennen.

Het perfecte slaapritme is voor ieder kindje weer anders. Wat voor jouw kleintje werkt, kun jij als moeder het beste bepalen.

Hoe merk je dat je uk toe is aan één slaapje per dag?

Je kunt op verschillende manieren merken dat je kindje toe is aan één slaapje per dag. Sommige kindjes vallen ’s avonds bijvoorbeeld lastig in slaap omdat ze eigenlijk nog niet moe zijn. Andere kindjes worden weer heel vroeg in de ochtend wakker en weer andere ukkies slapen in de middag niet meer als zij in de ochtend al naar bed zijn geweest. Een goed moment om het middagslaapje uit te proberen!

Wanneer kan je kindje in een peuterbedje slapen?

Veel kindjes groeien uit hun ledikant als ze rond de 2,5 jaar oud zijn. Hoogste tijd voor een peuterbedje! Dit bedje, met een afmeting van 70x150 cm, is kleiner dan een ‘normaal’ bed en ideaal om te wennen aan het grote bed. Soms zijn kindjes eerder toe aan het peuterbed. Je merkt dit bijvoorbeeld als je kindje zelf uit het ledikantje klimt of onrustig slaapt.

Waneer kun je het middagslaapje overslaan? 

Ook komt er een tijd dat je kleintje geen middagslaapjes meer nodig heeft. Je kindje valt ’s middags bijvoorbeeld niet meer in slaap of heeft veel moeite om ’s avonds in slaap te komen. Wanneer dit moment aanbreekt, is voor ieder kindje verschillend. De meeste kleintjes doen na hun derde verjaardag geen middagdutje meer.

Veel moeders vinden het jammer dat ze nu de uurtjes voor zichzelf missen, maar aan de andere kant biedt het je ook weer mogelijkheden omdat je geen rekening meer hoeft te houden met het middagslaapje. Ga er lekker op uit en geniet van de mooie momenten met elkaar!