Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich in een razend tempo. Iedere baby ontwik-kelt zich natuurlijk op zijn eigen manier, dus maak je vooral geen zorgen als jouw baby wat later is met bepaalde vaardigheden. Maar om je een idee te geven hoe een baby zich ontwikkelt, vind je hieronder een overzicht per maand.

De eerste maand 

Ah, daar is je baby dan eindelijk! Zo mooi en compleet en tegelijkertijd nog klein en kwetsbaar. De fontanel is nog niet helemaal gesloten en ook is het nekje van je baby nog niet sterk genoeg om het hoofd te dragen. Een goede ondersteuning van het hoofdje is de eerste tijd daarom belangrijk. Je baby herkent je aan je stem en geur en vindt het lekker om dichtbij je te zijn.

Ontwikkeling baby van 2 maanden 

Wanneer je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd al eventjes optillen. Ook gaat je baby steeds beter zien. Kleuren ziet je baby pas na ongeveer 4 weken. Tot een afstand van 40 centimeter ziet hij nu scherp. Je baby vindt het heel leuk om jouw gezicht te bestuderen en kan nu bewust naar je gaan lachen. Niets mooiers dan dat!

Ontwikkeling baby van 3 maanden 

Met 3 maanden herkent je baby je ook aan je gezicht. Hij heeft zijn handjes ontdekt en kan je vinger een poosje vasthouden. Ook begint je baby meer geluid te maken en oe-fent hij met verschillende klanken. Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen. Op die manier traint je baby zijn nek- en rugspieren.

Ontwikkeling baby van 4 maanden 

Je baby krijgt steeds meer controle over zijn bewegingen en zal proberen om te gaan rollen. Het zicht van je baby is nu hetzelfde als dat van een volwassene. Ook leert je ba-by weer nieuwe geluiden, zoals gillen en kraaien.

Ontwikkeling baby van 5 maanden 

Wanneer je baby ondersteuning krijgt, kan hij nu waarschijnlijk eventjes zitten. Verder probeert hij klanken en geluiden na te doen en is de kans groot dat hij meer interesse krijgt in vast voedsel. Eventueel kun je nu met de eerste hapjes gaan beginnen en je baby aan wat smaken laten wennen. Vaak een hilarisch gezicht!

Ontwikkeling baby van 6 maanden 

Je baby is alweer een halfjaar oud. Vaak komen in deze periode de eerste tandjes door. Je kunt het merken doordat je baby meer kwijlt, veel diarree heeft, op speeltjes bijt en zich misschien wat minder fijn voelt. Verder kan je baby gaan tijgeren en is het tijd om met vast voedsel te beginnen.

Ontwikkeling baby van 7 maanden 

Bij 7 maanden, kan je baby langzaamaan zelfstandig gaan zitten . Het begint met slechts enkele seconden, want het evenwicht moet nog ontwikkeld worden. Het hoofd is het zwaarste onderdeel van je baby’s lichaam, daarom moet er door je kindje eerst nog geoefend worden om de juiste balans te vinden. Zorg in ieder geval voor een veilige en zachte omgeving. Naast het zelf-standig zitten, kan het zijn dat je baby in deze maand ook begint met kruipen .

Ontwikkeling baby van 8 maanden 

Is het je al opgevallen dat je kindje steeds meer reageert op geluid? Ook dat past goed bij deze leeftijd. Vaak proberen kindjes zich nu ook te verplaatsen naar waar het geluid vandaan komt. De wereld is maar al te interessant geworden!

Ontwikkeling baby van 9 maanden 

Zet je kindje het op een brullen als je hem of haar ergens achter wil laten? De 9 maan-den sprong gaat vaak gepaard met eenkennigheid en/of verlatingsangst. Ook dat hoort er allemaal bij en gaat vaak vanzelf weer over. De fijne motoriek heeft in de 9e maand ook sprongen gemaakt, waarschijnlijk kan je kleintje al dingen oppakken met zijn handen. En merk je dat je kindje op je reageert wanneer je zegt dat iets niet mag? Dat kan goed kloppen, want dit is ook de tijd dat je kindje verbanden kan leggen.

Ontwikkeling baby van 10 maanden 

Waarschijnlijk kan je kindje nu helemaal uit zichzelf gaan zitten en misschien zelfs al staan. Dit zal in ieder geval getest worden de komende tijd. Dat houdt in dat er ook val-partijen zullen komen. Houd hier rekening mee, door je huis babyproof te maken. Je kindje eet nu meer vast voedsel en vindt het leuk om ermee te spelen. Een hoop vieze kleren, maar ook een hoop gezellige momenten!

Ontwikkeling baby van 11 maanden 

Rond 11 maanden zal je kindje steeds meer aandacht krijgen voor andere kindjes. Van samen spelen is nog geen sprake. De komende drie jaar spelen kinderen vooral naast elkaar. Speelgoed delen met andere kindjes is ook nog niet aan de orde, er zal op deze leeftijd veel van elkaar afgepakt worden. ‘Samen spelen, samen delen’ kun je wel al als mantra gebruiken. Het echte opvoeden is begonnen!

Ontwikkeling baby van 12 maanden 

Het is zover; de eerste verjaardag staat voor de deur! Je baby is een echte dreumes geworden en samen kunnen jullie terugkijken op een zeer bijzonder jaar waarbij hij grote sprongen heeft gemaakt. De eerste woord-jes of brabbels zijn er misschien al en je kindje eet misschien al wel met de pot mee. Rond de eerste verjaardag kunnen ook al de eerste stapjes komen. Maakt jouw kind nog geen aanstalten om te gaan lopen ? Maak je geen zorgen. Meestal gebeurt dit tussen nu en 18 maanden, dus tijd genoeg!