Het verschonen van een luier kan in het begin misschien best een beetje onwennig zijn. Niet zo gek ook, je kindje is immers nog zo klein en misschien heb je geen ervaring met het verschonen? Je kraamhulp zal je stap voor stap laten zien hoe jij je baby een schone luier kan aandoen. En voordat het echte werk begint, is het ook nog handig om wat spullen in huis te hebben die het verschonen net iets makkelijker maken. Zwitsal heeft hier een overzicht van gemaakt én heeft nog wat extra tips voor je.

Wat heb je nodig om een luier te verschonen?

 1. Luiers   
  Natuurlijk heb je luiers nodig, dat zal geen verrassing zijn. Maar hoeveel luiers per dag kun je verwachten? Houd in het begin ongeveer acht stuks aan, zo kun je je kindje iedere drie uur verschonen. Er zijn verschillende luiermaten te koop. Deze maten zijn gebaseerd op het gewicht van je baby. Als je de goede luiermaat koopt, wordt de kans op het doorlekken van de luier kleiner.  
 2. Billendoekjes  
  Gebruik billendoekjes om je baby schoon te maken. De doekjes veeg je van voor naar achteren.   
 3. Zinkzalf    
  Heeft je kindje last van geïrriteerde billetjes? Smeer dan wat zinkzalf op de billen. Zinkzalf zorgt voor verlichting en helpt babybilletjes te beschermen tegen luieruitslag.  
 4. Aankleedkussen met hydrofiele luier              
  Je kindje ligt het meest comfortabel op een aankleedkussen. Leg hier een hydrofiele luier op die de kleine ongelukjes op kan vangen. Hiermee voorkom je dat je het aankleedkussen bij ieder ongelukje moet vervangen.  
 5. Luieremmer            
  Voor de vieze luiers kun je een luieremmer gebruiken. Luieremmers zijn vaak zo gemaakt dat ze geen of weinig geurtjes doorlaten. Heb je geen luieremmer? Gebruik dan een luierzakje en gooi het zakje in de vuilnisbak of in de container buiten.           
 6. Schone kleertjes            
  Je zult zien dat baby’s regelmatig ongelukjes hebben. Luiers kunnen soms doorlekken of je kindje plast tijdens het verschonen. Houd daarom altijd wat schone kleertjes bij de hand.  
 7. Speelgoed            
  Soms kan het handig zijn om tijdens het verschonen je kindje af te leiden. Gebruik hiervoor een speeltje of hang een mobiel boven de commode. 

Probeer je baby halverwege de voeding te verschonen, zo blijft je kindje wakker. En ga je met je kleintje naar buiten? Neem dan jullie spulletjes mee in een luiertas. Je aankleedkussen kun je dan uiteraard thuis laten, maar zorg wel voor een verschoonmatje. 

Hoe vaak moet je een luier verschonen?   

De luier van jouw kleintje verschoon je in het begin zo’n acht keer per dag. De huid van babybilletjes is net na de geboorte kwetsbaar en urine en ontlasting kunnen dan snel gaan irriteren. Maak van de verschoon-beurten een gezellig moment voor jullie samen. En omdat je jouw kindje zo vaak verschoont, zal je zien dat je er binnen no-time aan gewend bent!