De huid van je pasgeboren kindje is kwetsbaar. Je zult er als moeder alles aan willen doen om de babyhuid te beschermen. Het lijfje, de voetjes en de billen: alles is nog zo lekker zacht! Je smeert je kindje in, maar ook het gebruik van luiers speelt een belangrijke rol in de verzorging. Zwitsal geeft jou daarom graag wat tips voor het kiezen van de perfecte luier voor jouw kleintje.

5 keer de juiste luier kiezen voor jouw pasgeboren baby

Kies voor een zachte luier 

Voor baby’s is het erg vervelend om een schurende luier om hun billetjes te hebben. Je kunt je kindje helpen door dunne luiers van zacht en comfortabel materiaal te kopen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe luiers van Zwitsal. Naast de wegwerpluier kun je ook kiezen voor een wasbare luier.

Gebruik een luier met een groot absorberend vermogen 

Urine of ontlasting kunnen zorgen voor irritaties aan de billetjes. Kies daarom voor luiers die gemaakt zijn van ultra absorberend materiaal. Droge billetjes zorgen voor blije baby’s!

Probeer eens een luier met een urine indicator 

Wist je dat er voor de allerkleinsten luiers bestaan die zijn voorzien van een urine indicator? Zo zie je één opslag of het tijd is voor een schone luier, zonder dat je de luier af hoeft te doen.

Heeft de luier een naveluitsparing? 

Als je kindje net geboren is, dan zit er de eerste dagen nog een navelklem aan het navelstompje bevestigd. Om je baby nét wat meer comfort te bieden en het naveltje vrij te houden, kun je kiezen voor een luier met een naveluitsparing. De meeste newborn luiers in de maten 0 en 1 hebben zo’n uitsparing.

Maak een keuze uit de verschillende luiermaten 

Luiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Deze maten zijn gebaseerd op het gewicht van jouw kindje. Als je de goede maat hebt gekozen, zorgen de sluitstrips voor een comfortabele sluiting van de luier bij het buikje en helpen de randjes in de liezen om doorlekken van de luier te voorkomen.

Hoe vaak verschoon je een pasgeboren baby?

Baby’s hebben ongeveer acht keer per dag een schone luier nodig. Een volle luier zorgt ervoor dat ze zich oncomfortabel voelen. Je merkt dit bijvoorbeeld wanneer je kindje huilt of onrustig in het wiegje ligt. Daarnaast zal je kleintje je ook regelmatig verrassen met een spuitluier, meestal gebeurt dit op een moment waarop jij er net niet op bedacht bent. Maak je er niet te druk om, het hoort bij baby’s.

De zwemluier

Als je met je kindje gaat zwemmen, heb je een zwemluier nodig. Normale luiers absorberen vocht en dat doen zwemluiers juist niet. Hierdoor kan jouw kleintje zich lekker vrij bewegen in het water, zonder dat er een zware luier om het lijfje zit.

Je ziet het al: er zijn aardig wat dingen waar je op kunt letten bij het kopen van luiers. Je kunt altijd eerst luiers vergelijken en uitproberen voordat je weet wat jij en jouw kindje fijn vinden.