Wanneer je baby kan zitten, gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Vanaf dat moment kan hij zijn omgeving vanuit een ander perspectief bekijken. Vanaf welke maand kan je baby zelfstandig gaan zitten? En hoe kun je jouw baby helpen om te gaan zitten?

Maandenlang heeft je baby vanuit buikpositie zijn spieren getraind en met vier tot zes maanden is hij sterk genoeg om zijn hoofd rechtop te houden. Vanaf dat moment kun je jouw baby rechtop laten zitten wanneer je hem ondersteunt. Je kunt je baby bijvoorbeeld gezellig op schoot nemen en een boekje lezen of eventjes tegen wat kussens aan laten zitten. Je baby zal het geweldig vinden om de wereld vanuit een ander oogpunt te bekijken.

Ontwikkeling bij het leren zitten

In het begin is het voor je baby lastig om in balans te blijven. Je baby valt dan ook gemakkelijk en geregeld om. Creëer daarom een veilige omgeving voor je baby. Blijf in de buurt en zet zo nodig wat kussens om je baby heen. Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby’s om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.

Zitten in een kinderstoel

Pas wanneer je baby sterk genoeg is om zelfstandig te zitten, kun je een kinderstoel gaan gebruiken (of kan jouw kindje mee in het fietsstoeltje). Heel gezellig, want nu is je baby echt betrokken bij alle familiemaaltijden. Zet je baby in het begin niet te lang achter elkaar in de kinderstoel en begin er ook niet te vroeg mee, echt alleen wanneer je baby eraan toe is om zelfstandig te zitten. Anders kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de wervelkolom.

Help je baby om te leren zitten

  • Leg je baby geregeld op zijn buik. Op die manier kan hij zijn spieren trainen, waardoor hij straks sterk genoeg is om te kunnen zitten.
  • Je kunt je baby stimuleren door hem af en toe zachtjes aan de handjes omhoog te helpen. Bijvoorbeeld wanneer hij op bed of op het aankleedkussen ligt. Wanneer je baby zijn hoofd niet met de rest van het lichaam meebeweegt, is het nog te vroeg voor deze oefening.
  • Geef je baby zoveel mogelijk de ruimte om te oefenen en laat hem zo min mogelijk in een wipstoeltje of autostoel zitten.
  • Wanneer je merkt dat je baby graag wil zitten, kun je ook achter hem gaan zitten als ondersteuning om vervolgens samen met je baby te gaan spelen. De was, de vaat, het kan allemaal wachten. Dit zijn kostbare momenten waar je later met veel plezier aan zult terugdenken.