Luieruitslag is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij baby’s. Heeft je baby rode billen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met luieruitslag. Vervelend voor je kleintje, maar gelukkig onschuldig én eenvoudig te behandelen. Wat is luieruitslag precies en wat kun je ertegen doen? 

Wat is luieruitslag?

Door het dragen van een luier kan je baby soms rode billetjes krijgen. Dit is luieruitslag. Wanneer je baby luieruitslag heeft, is de huid van de billen van je baby rood, geïrriteerd en soms wat pijnlijk. In sommige gevallen veroorzaakt luieruitslag open wondjes. De uitslag kan ook voorkomen op andere plekken waar je de huid in aanraking komt met de luier, zoals op de binnenkant van de bovenbenen. Hoewel je baby er flink wat last van kan hebben, is het gelukkig onschuldig.

Rode billen bij je baby door luieruitslag

Heeft je baby rode billen, dan heb je dus zeer waarschijnlijk te maken met luieruitslag. De huid van je baby is geïrriteerd. De billen, en de huid eromheen, zijn schraal, gevoelig en soms pijnlijk. Het gevolg: rode billen. Soms veroorzaakt luieruitslag open wondjes. Niet ernstig, wel vervelend. Gelukkig kun je luieruitslag goed behandelen!

Hoe komt je baby aan luieruitslag?

Luieruitslag komt bij veel baby’s voor. Stofjes in de ontlasting en urine van je baby kunnen, bij aanraking met de huid, voor irritatie zorgen. Je baby heeft last van jeuk, pijn of een branderig gevoel. Het schuren van de warme en vochtige luier kan dit verergeren.

Het te laat verschonen van je baby kan luieruitslag veroorzaken of verergeren. Probeer je kleintje dus in ieder geval te verschonen bij een volle luier en voor en na het slapen. Toch kun je rode billetjes, ook wanneer je er op tijd bij bent, in sommige gevallen niet voorkomen.

Luieruitslag door tandjes die doorkomen

Luieruitslag kan namelijk ook voorkomen bij baby’s met doorkomende tandjes. Als de tandjes doorkomen, heeft je kindje in veel gevallen last van dunnere en zure ontlasting. Dit kan voor uitslag zorgen.

Luieruitslag door een schimmel

Een andere oorzaak van luieruitslag is een schimmel. Schimmels op je huid zijn normaal, ook bij baby’s. Maar wanneer de huid van je baby kapot is, kan de schimmel in de huid komen en de huid geïnfecteerd raken. Dit zorgt ook voor uitslag.

Luieruitslag behandelen

Voor je baby is luieruitslag vervelend. Gelukkig is behandelen heel eenvoudig. Hieronder enkele tips en musthave verzorgingsproducten om je kleintje snel van zijn of haar uitslag af te helpen.

Tips om luieruitslag te behandelen

  • Verschoon je baby regelmatig. Zo verklein je de kans op een geïrriteerde huid. Verschoon je kleintje in ieder geval na ontlasting, en voor en na elk slaapje. Veel luiers hebben bovendien een urine-indicator. Handig, want zo weet je precies wanneer het tijd is voor een nieuwe luier.
  • Bij een droge huid kunnen schurende luiers extra vervelend aanvoelen tegen de huid. Zorg daarom dat je de huid van je baby altijd goed hydrateert. Fijn voor je kleintje, fijn voor jou.

Musthave verzorgingsproducten voor je kleintje

  • Zinkzalf biedt uitkomst bij pijnlijke en rode billetjes. Zinkzalf helpt de huid herstellen en zorgt voor een beschermend laagje op de huid. Onmisbaar bij het voorkomen én behandelen van luieruitslag dus. Zwitsal zinkzalf is bovendien vrij van parfum.
  • Om je baby’s rode billen te verkoelen, kun je na het verschonen talkpoeder gebruiken. Zwitsal talkpoeder absorbeert het vocht en helpt irritaties van de huid te voorkomen.
  • Heeft je baby een (over)gevoelig huidje? Probeer dan de parfumvrije producten van Zwitsal speciaal voor een gevoelig huidje, van shampoo en wasgel tot billendoekjes en zachte crème. Verzachtend en verzorgend voor je kindje.

Bekijk ook onze andere producten voor de billetjes!

Blijft je baby last hebben van (ernstige) luieruitslag of maak je je zorgen? Raadpleeg dan je huisarts.