Ga verder naar:
Dit zijn de meest gestelde vragen over baby’s en slapen
Niets liever dan een slapende baby. En behalve dat het voor je kleintje goed is om te slapen, is het ook voor jou fijn als je baby goed slaapt. Even wat tijd of een rustmomentje voor jezelf! Toch is een slapende baby niet vanzelfsprekend. Zwitsal heeft daarom de vijf meest voorkomende vragen over baby’s en slapen voor je op een rijtje gezet en geeft er meteen een antwoord op. Welterusten, kleintje!
Vraag 1: hoeveel slaapt een baby?
Ieder kleintje is anders en dat geldt ook voor het slaapritme van baby’s. Gemiddeld slapen baby’s in de eerste drie maanden na de geboorte zo’n zestien tot zeventien uur per dag. Kleintjes tussen de vier en zes maanden oud slapen gemiddeld veertien tot vijftien uur per dag en kindjes tussen de zeven en negen maanden oud slapen nog dertien tot veertien uur per dag. Het zijn gemiddeldes, dus niet gek opkijken als jouw kleine nachtbraker wat minder uurtjes slaap nodig blijkt te hebben. Of misschien heb jij wel een echte slaapkop?
Vraag 2: wanneer slaapt een baby door?
Baby’s die tien tot twaalf weken oud zijn, krijgen steeds meer een vast slaapritme. Er komt meer tijd tussen de voedingen en de slaapjes worden steeds langer. Als baby’s langer dan zes uur achter elkaar slapen, wordt dat vaak al doorslapen genoemd. Heeft je kleintje van 23.00 uur ’s avonds tot 5.00 uur in de ochtend geslapen? Gefeliciteerd, dit mag je dus officieel doorslapen noemen! Baby’s die 6 maanden oud zijn, kunnen gemiddeld acht uur achter elkaar slapen.
Fijn voor jou, want dan kom jij ook weer een beetje aan je rust toe. Wil je meer weten over doorslapen? Lees dan ook ons artikel ‘Eerlijk over doorslapen’. Hierin geven we ook wat tips om het doorslapen van je baby te stimuleren.
Vraag 3: hoe maak je het babybedje op?
Voor het opmaken van het babybedje heb je een molton en een hoeslaken nodig en een katoenen laken met een dekentje. Kies voor een dekentje van wol of katoen, afhankelijk van het seizoen. Maak het bedje vervolgens kort op, dat wil zeggen dat de voetjes van jouw kleintje tegen het voeteneinde liggen. Zo kun je voorkomen dat het hoofdje van je baby onder het dekentje komt. Je kunt ook kiezen voor een slaapzak voor je baby. Een slaapzak geeft baby’s vaak een geborgen gevoel en omdat je geen dekentje nodig hebt, kan je kleintje er ook niet onder komen.
Vraag 4: wat is de ideale temperatuur van de babykamer?
Misschien denk je wel dat het voor kleintjes fijn is als zij het lekker warm hebben, maar wat de slaapkamer betreft doe je er goed aan om een temperatuur van ongeveer 18 graden aan te houden. Zet regelmatig de ramen van de babykamer open als je kleintje daar niet is, zodat er wat frisse lucht naar binnen komt.
Vraag 5: hoe kan ik het slapen van mijn baby stimuleren?
Een vast dagritme kan ook zorgen voor een goed slaapritme van je baby. Denk hierbij ook aan een vast ritueel voordat je kleintje naar bed gaat en verwen je kindje bijvoorbeeld met een heerlijk badje. Gooi er een scheutje Zwitsal slaap zacht Bad- en Wasgel met Lavendelgeur in. Deze gel, met lavendel en kamille, zorgt voor een rustgevende werking. Op naar dromenland!