Ben je al met je kleintje naar het zwembad geweest? Veel baby’s vinden het fijn om in het warme water rond te dobberen, het doet ze denken aan de tijd dat ze nog veilig en geborgen in jouw buik zaten. Bij veel zwembaden kun je terecht voor babyzwemmen, grote kans dat er ook bij jou in de buurt een zwembad is waar je kunt zwemmen met je kleintje. Zwitsal vertelt je graag vanaf wanneer je mag zwemmen met je baby en maakte een overzicht van de spullen die handig zijn om mee te nemen naar het zwembad.

Vanaf wanneer mag een baby zwemmen?

Over het algemeen wordt geadviseerd om te wachten tot je kindje minimaal 3 maanden oud is, dan kunnen de meeste baby’s zichzelf goed op temperatuur houden. En over temperatuur gesproken: kies voor een zwembad waar het water minimaal 30-32 graden Celsius is, zo is het water lekker warm voor je kleintje. Zwemmen is voor baby’s vaak erg vermoeiend. Blijf daarom niet langer dan een half uurtje in het water en plan jullie zwemsessie voor het slaapje van je kleintje. Zo heeft je uk daarna alle tijd om goed uit te rusten.

Zwemmen met je baby: wat heb je allemaal nodig?

Als je gaat zwemmen met je baby, dan zijn de volgende spullen handig om mee te nemen in de luiertas:

  • Allereerst heb je een zwemluier nodig. Doe deze luier echter pas om vlak voordat jullie het water in gaan. Zwemluiers absorberen niet zoals normale luiers, maar houden alleen ontlasting tegen. Zwemkleding voor je baby, zoals een zwembroekje of badpakje, is niet per se noodzakelijk.
  • Veiligheid voorop: vergeet de baby zwemband niet! Niet alleen een veilig gevoel voor jou als moeder, maar ook heerlijk voor je kindje om in rond te drijven. Wil je meer weten over het gebruik van zwembanden? Vraag het personeel in het zwembad dan om advies.
  • Voor na het zwemmen is een warme badcape voor je kindje geen overbodige luxe. Hydrofiele luiers zijn ook handig: hiermee kun je je kindje gemakkelijk afdrogen.
  • Ga je na het zwemmen nog even samen onder de douche? Neem dan ook babyshampoo en wasgel mee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Zwitsal Naturals Shampoo & Wasgel. Deze natuurlijke, verzorgende gel met biologisch kamillewater en lavendel reinigt de haartjes en het huidje op een milde wijze.
  • Het water in het zwembad kan het huidje van je kleintje uitdrogen. Om dit te voorkomen kun je je baby na het zwemmen insmeren met babyolie. Zwitsal Rijke Olie is verrijkt met avocado-olie en vitamine E en hydrateert en verzorgt de babyhuid extra goed.
  • En natuurlijk heb je ook alle spullen nodig die je normaal voor het verschonen gebruikt: schone luiers, billendoekjes en zinkzalf. Neem meteen een extra setje schone en warme kleding mee.
  • Sommige baby’s zijn erg hongerig na het zwemmen, het kost ze immers veel energie. Neem daarom ook altijd wat te eten of drinken mee, afhankelijk van de leeftijd van je kleintje.

Je ziet het: je hebt aardig wat spullen nodig om te gaan zwemmen met je baby. Een eerste keer zwemmen kan ook best spannend zijn en misschien vind je het ook wel een gedoe: je moet jezelf omkleden en daarnaast ook alles voor je kleintje doen. Neem daarom gerust iemand mee als jullie voor het eerst gaan zwemmen en maak er meteen een gezellig uitje van!