Voordat je zwanger was, had je misschien nog nooit van hydrofiele luiers of hydrofiele doeken gehoord. Geen zorgen: voor veel vrouwen (en mannen!) zijn deze begrippen volledig onbekend, totdat er een baby op komst is. Hydrofiele doeken zijn namelijk onmisbaar als jouw kleintje eenmaal geboren is. Maar wat zijn hydrofiele luiers precies, waar kun je ze voor gebruiken en hoeveel hydrofiele luiers heb je nodig?

Wat zijn hydrofiele luiers?

Hydrofiele luiers zijn dunne vierkante doeken van katoen. Je koopt ze in het wit, in een kleur of voorzien van een print. Het woord ‘hydrofiel’ betekent dat de doeken veel vocht opnemen. Niet zo gek dus dat de doeken vroeger werden gebruikt als luier. Tegenwoordig worden de doeken nog maar weinig gebruikt als luier, maar zijn ze vooral handig voor heel veel andere zaken.

Waar gebruik je hydrofiele doeken voor?

Hydrofiele luiers gebruik je op verschillende momenten. We hebben de handigste toepassingen van deze zachte doek voor je op een rijtje gezet.

  • Je kunt je kleintje ermee afdrogen na het badje.
  • De doeken zijn geschikt als ondergrond in het bedje, de kinderwagen, de box, de autostoel, op het aankleedkussen of op de verschoonmat uit de luiertas. Op deze manier beschermt de doek de spullen die je niet gemakkelijk kunt wassen.
  • Bij warm weer kun je de doek gebruiken als lakentje.
  • De doek is ook handig als grote slab. En uiteraard kun je een doek over je schouder leggen als je je kindje laat boeren.
  • Geef je borstvoeding? Gebruik een doek voor wat privacy.
  • Met een grote hydrofiele doek kun je je kleintje inbakeren.
  • En is de babytijd voorbij, dan worden de luiers vaak gebruikt als poetsdoek. Ook handig!

Hoeveel hydrofiele luiers heb je nodig voor de baby?

Je ziet het: hydrofiele luiers zijn onmisbaar in je baby-uitzet. Maar hoeveel luiers heb je nu echt nodig? Omdat je de doeken waarschijnlijk meerdere keren per dag gebruikt, adviseren wij je om in eerste instantie 12 hydrofiele doeken te kopen. Mocht je merken dat je er meer nodig hebt, dan heb je ze zo bij gekocht.

Hydrofiele washandjes

Wist je dat er ook hydrofiele washandjes bestaan? Ook deze zijn eigenlijk onmisbaar als je kindje net geboren is. Omdat de hydrofiele washandjes erg dun en zacht zijn, was je er gemakkelijk het hoofdje en het lijfje van je kindje mee. Gebruik de washandjes tijdens het eerste badje en maak er een mooi moment voor jullie samen van!