Hoera, het is eindelijk zover, jullie kindje is geboren! Waarschijnlijk wil je je kleintje graag aan iedereen laten zien en kun je niet wachten tot je kraambezoek ontvangt. En hoe gezellig kraamvisite ook is, toch kan het in de eerste weken na de bevalling overweldigend voor je zijn. Je lichaam herstelt zich, de hormonen gieren door je lijf en misschien heb je te maken met korte nachtjes omdat je baby niet wil slapen. Om je een beetje op weg te helpen geeft Zwitsal je 5 tips over het omgaan met kraambezoek.

Kraamvisite: zo kun je ermee omgaan

Doe de eerste dagen extra rustig aan

Zeker in de eerste dagen na de bevalling hebben jij en je kindje heel veel rust nodig. Maak daarom niet teveel afspraken voor kraambezoek, maar nodig alleen de personen uit die dichtbij jullie staan, zoals ouders, broers en zussen en je beste vriendin.

Plan vaste rustmomenten in

Probeer om voor jezelf en je kindje vaste rustmomenten in te plannen. Misschien vind je het wel fijn om na de lunch even naar bed te gaan. Heb je een tante die dan net langs wil komen? Vraag haar om te wachten totdat jij je middagdutje hebt gedaan. Grote kans dat ze het geen enkel probleem vindt. En heb je behoefte aan een hele dag rust? Gewoon lekker doen, de visite komt later wel!

Maak optimaal gebruik van de kraamverzorgster

In de eerste dagen na de geboorte heb je recht op hulp van een kraamverzorgster. Zij zal je niet alleen helpen om je baby voor het eerst in bad te doen of met het verschonen van de luiers, maar zij kan je ook helpen bij het ontvangen van bezoek. Zo zal je kraamverzorgster zorgen voor koffie en beschuitjes en kan zij na een uurtje aangeven dat de bezoektijd er weer op zit.

Laat je kindje lekker slapen

Je baby heeft nog heel veel slaap nodig. Komt er visite en is je kleintje net in slaap gevallen? Laat hem of haar dan lekker liggen. Ook vanuit het wiegje of de box is jouw baby goed te bewonderen. En of je kindje nu wordt vastgehouden of niet, vraag je bezoek bij binnenkomst altijd om eerst even de handen te wassen.

Verstuur het geboortekaartje wat later

Voor veel mensen is het ontvangen van het geboortekaartje hét teken om een afspraak met jullie te mogen maken. Wil je dit nog even uitstellen? Verstuur het geboortekaartje dan wat later, niemand die dit gek zal vinden.

Ook al kan de kraamperiode heftig zijn, probeer er ook van te genieten. Je zult veel momenten met je baby voor het eerst meemaken en jullie raken steeds meer aan elkaar gewend. Gebruik de eerste weken om je lekker te laten verwennen door je partner, de kraamverzorgster of je moeder. Je hebt het verdiend!