Wanneer je kleintje wat groter wordt, zul je merken dat je baby niet altijd stil blijft liggen tijdens het luier verschonen. Het verwisselen van de luier kan zo een hele uitdaging worden. Je kindje rolt alle kanten op en jij kunt maar met moeite een schone luier omdoen. Speciaal voor alle moeders met beweeglijke baby’s zette Zwitsal wat tips op een rijtje om het verschonen van de luier net wat makkelijker te maken. Geen garantie tot succes, wel het proberen waard.

5 tips voor beweeglijke baby’s die niet stil liggen tijdens het luier verschonen

1. Een goed begin is het halve werk 

Leg alle spullen die je nodig hebt voor het verschonen, zoals billendoekjes, een schone luier, zinkzalf en eventueel schone kleding, na elke verschoonbeurt vast klaar zodat je het bij de volgende wisseling meteen binnen handbereik hebt. Scheelt weer tijd!

2. Zorg voor afleiding

Voor veel moeders werkt het goed om hun baby tijdens het verschonen af te leiden. Je kunt hiervoor een (muziek)mobiel gebruiken die je boven de commode hangt, of je kunt je kindje iets te spelen in de handjes geven. Zorg wel voor speeltjes die je kleintje verder niet veel ziet, zo blijft het een bijzonder iets voor je baby en is de kans groter dat het werkt. Nog een tip: ook de eenvoudigste voorwerpen, zoals een ongebruikte luier, kunnen al voor afleiding zorgen.

3. Blijf zelf rustig

Kleintjes hebben er een neusje voor: onrustige mama’s. Wanneer jij onrustig bent, zal dus ook je baby dat merken en er onrustig op reageren. Probeer om kalm te blijven en tel nog een extra keer tot tien als je kindje maar niet mee wil werken.

4. Zing een liedje

Wist je dat je baby ook rustig kan worden wanneer jij een liedje zingt tijdens het verschonen? Grote kans dat je kleintje stil wordt van de klanken in je stem en je wisselende gezichtsuitdrukking reuze interessant vindt.

5. Staand verschonen

Mocht het liggend verschonen echt niet lukken en je kleintje kan al goed staan, dan kun je je baby ook staand verschonen. Kies in dit geval liever niet voor de commode, maar laat je kindje veilig op de grond staan.

Als jonge moeder zul je weleens momenten meemaken die je misschien liever snel vergeet. Ook de worsteling tijdens een verschoonbeurt kan soms best vervelend zijn. Bedenk bij zulke momenten dat het vaak een fase is en dat het weer overgaat. Ook het verschonen van de luier zal vanzelf weer makkelijker worden!