Luiers verschonen. Het zal zeker niet iets zijn waar je je als aanstaande ouder op verheugt. Maar met een baby in huis ontkom je er helaas niet aan. Zwitsal helpt je graag om dit klusje net even wat aangenamer te maken. Met een overzichtelijk stappenplan en een paar handige tips. En voor je het weet, draai jij je hand er niet meer voor om!

Luiers verschonen met 4 tips

Tip 1: Alles bij de hand

Zorg dat je alles bij de hand hebt wanneer je jouw baby gaat verschonen. Schone luier, billendoekjes, eventueel zinkzalf, en de afvalbak en/of een luierzakje. Om kleine ongelukjes op te vangen, kan het handig zijn om een hydrofiele doek op het aankleedkussen te leggen. Op die manier hoef je niet steeds de hoes van het aankleedkussen uit te wassen.

Tip 2: Romper omhoog!

Leg je baby op het aankleedkussen en maak de romper los. Die sla je zover mogelijk naar boven. Mocht er toch wat misgaan, dan is in ieder geval de romper nog droog. Maak vervolgens de plakstrips van de luier los en maak de baby schoon met vochtige billendoekjes. De doekjes veeg je van voor naar achteren.

Tip 3: Piemeltje omlaag

Bij jongens heb je kans dat ze je onder plassen tijdens het verschonen. Om dat te voorkomen, is het handig om bij jongetjes het piemeltje naar beneden te houden (of leg er een billendoekje op!). Prullenbak bij de hand? De vieze doekjes rol je in de luier en die kan vervolgens gelijk in de emmer of in het luierzakje. Smeer nog wat Zwitsal zinkzalf of talkpoeder op de billetjes om luieruitslag te voorkomen, en je baby kan er weer even tegenaan.

Tip 4: Randjes naar buiten

Als je baby schoon is, vouw je de schone luier open. Je rolt je baby voorzichtig een stukje op zijn zij en schuift de schone luier onder zijn billen. Wat je ook kunt doen is je baby voorzichtig optillen vanonder de stuit en de billetjes. De luier zit goed wanneer de bovenrand bij zijn of haar middel zit. Plak de luier vast en vouw de elastische randjes van de luier (bij de liezen) naar buiten. Dat voorkomt doorlekken.

Romper aan, kleertjes aan, klaar is kees. De eerste paar keer lijkt het misschien een hele klus, maar voor je het weet ben je een expert in luiers verschonen!

Tips voor het verschonen van je baby

  • Wacht niet te lang met het verschonen van de luier, zo voorkom je rode billen.
  • Een speeltje kan wat afleiding bieden bij grijpgrage handjes. Kies vooral speelgoed waar je baby de rest van de dag niet mee speelt, zo blijft het speeltje interessant en kun jij rustig de luier verschonen.
  • Maak van de verschoningsplek een fijne plek. Bijvoorbeeld door posters of slingers op te hangen, dan heeft je baby iets om naar te kijken. Alles voor de afleiding!
  • Wat ook goed kan werken: liedjes zingen, met je baby kletsen of gekke gezichten trekken. Zo maak je er gelijk een gezellig moment voor jullie tweeën van.