De ene baby is de andere niet. Je hebt actieve baby’s, slaapkoppen en alles wat daar tussenin zit. Om iets van houvast te hebben, heeft Zwitsal een overzicht gemaakt over het slaapritme van je baby.
Je had het zo mooi bedacht tijdens je zwangerschapsverlof. ‘Als mijn baby er is en overdag lekker slaapt, heb ik mooi wat tijd voor mijzelf.’ Ha, pakte dat even anders uit… Want jouw baby slaapt niet zo makkelijk en is om de haverklap wakker. Ineens is ‘even douchen’ of de vaatwasser uitruimen al een behoorlijke uitdaging. Omdat het slaapritme van je baby grotendeels je dagindeling bepaalt, is het fijn om te weten hoeveel je baby ongeveer slaapt. Let wel, dit zijn allemaal richtlijnen, omdat elke baby weer anders is.
Hoeveel slaapt een baby in de eerste drie maanden?
Tot 3 maanden slapen baby’s ongeveer 16 tot 17 uur per dag. Dat is een gemiddelde. Rond de voeding zijn baby’s van deze leeftijd een tot anderhalf uur wakker. Zodra je baby wegkijkt, drukker begint te worden, begint te gapen of in de oogjes gaat wrijven, is het tijd om je baby weer in zijn bedje te leggen.
Hoeveel slaapt een baby van 4 tot 6 maanden oud?
Na ongeveer 4 maanden is het slaapritme van je baby al een stuk voorspelbaarder. Baby’s van deze leeftijd slapen in totaal nog zo’n 15 uur en zijn overdag tussen de slaapjes door, circa anderhalf uur wakker. Een baby van 6 maanden oud slaapt nog zo’n veertien uur per dag, inclusief een ochtend- en middagdutje.
Hoeveel slaapt een baby van 7 tot 9 maanden oud?
Een baby van 7 maanden slaapt overdag nog twee tot drie uur per dag en slaapt ’s nachts in totaal zo’n elf uur. Tussen de slaapjes door, is hij twee tot tweeënhalf uur wakker. Rond de 9 maanden vinden de meeste baby’s het niet zo leuk om ’s avonds alleen te zijn. Misschien gaat je baby dan niet meer rustig liggen. Je baby maakt overdag veel mee en is dat ’s nachts aan het verwerken.
Hoeveel slaapt een baby van 10 tot 12 maanden oud?
Rond 1 jaar slapen de meeste baby’s overdag nog één of twee keer. Die slaapjes duren hooguit twee uur. Laat jouw kleintje overdag niet te lang slapen. Grote kans dat hij ’s avonds nog klaar wakker is en niet wil slapen.
Het middagslaapje houden ze vaak aan tot ze een jaar of drie zijn. En dat bijtankmoment is zeker goed om er nog een tijdje in te houden. Voor de ontwikkeling van je dreumes/peuter, maar ook voor jou fijn. Eindelijk even een moment voor jezelf!
Jouw baby laten slapen met slaapliedjes
In slaap vallen is niet altijd even gemakkelijk voor je kleintje. Wist je dat klassieke muziek een rustgevende werking heeft waardoor jouw baby ontspannen in slaap kan vallen? Omdat wij begrijpen dat het niet altijd vanzelf gaat heeft Zwitsal in samenwerking met het Concertgebouworkest slaapliedjes opgenomen voor jouw baby. Meer weten hierover? Klik hier

Zwitsal Kleintjes Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de meegroei nieuwsbrief van Zwitsal en ontvang regelmatig Tips en Aanbiedingen die passen bij de leeftijd van je kleintje.