Veel moeders kunnen er geen genoeg van krijgen: toekijken hoe hun kleintje slaapt in het babybedje. Ben je benieuwd waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van een babybed en hoe je het babybedje kunt opmaken? Zwitsal zocht het voor je uit, lees snel verder!

Wat zijn de verschillen tussen een wieg en een ledikant?

Wat het babybed betreft heb je de keuze tussen een wieg en een ledikant. Een wiegje is kleiner en alleen geschikt in de eerste maanden na de geboorte van je kleintje. Een ledikant is groter en over het algemeen kan je kindje hier zeker tot de tweede verjaardag in slapen. Voor je kleintje maakt het niet uit of het in een wiegje of ledikant slaapt, doe vooral waar jij je prettig bij voelt. Laat je baby echter nooit bij jou in bed slapen, zo kun je oververhitting en verstikking voorkomen.

Waar kun je op letten bij het kopen van een babybed?

Als je een babybedje gaat aanschaffen, zijn er een paar punten waar je wat veiligheid betreft op kunt letten:

  • De standaardmaat voor een ledikant is 60x120 centimeter. De zijkant van het ledikant moet spijlen hebben met een tussenruimte van 4,5 tot 6,5 centimeter. De zijwanden moeten minimaal 60 centimeter hoog zijn, zodat je kindje niet uit het ledikantje kan klimmen. Wel zo’n veilig gevoel, toch?
  • Kies voor een lattenbodem of een andere lucht doorlaatbare bodem in plaats van een plaat, dit ventileert beter. Bij sommige bedjes is de bodem in hoogte verstelbaar. Plaats de bodem in de laagste stand zodra jouw kindje kan omrollen of gaat zitten.
  • Koop een matrasje dat perfect past in het babybedje. Hierdoor kan je baby niet vast komen te zitten in de ruimte tussen het matras en het bedje. Daarnaast moet het matrasje dik genoeg zijn, minimaal 8 centimeter, zodat je kleintje er langer comfortabel op kan liggen.
  • Wil je het babybed verven? Kies dan voor verf op waterbasis. Schilder een paar lagen over elkaar, zodat de verf minder snel loslaat als je kleintje sabbelt op het hout. Dit kan zomaar het geval zijn als je baby tandjes krijgt!
  • Als je een babybedje hebt gekocht, is het belangrijk om het bedje op een veilige plek neer te zetten. Houd het bedje weg bij de verwarming en het raam en zorg ervoor dat je kindje niet bij gevaarlijke voorwerpen kan komen, zoals snoeren, stopcontacten, gordijnen of een mobiel boven het bed. Leg ook geen kussens, hoofdbeschermers of grote knuffels in het bedje. Dit is niet nodig en bovendien kan je kleintje hier verstrikt in raken.

Hoe kun je het babybed opmaken?

Of je nu kiest voor een wiegje of een ledikant, voor het opmaken van het babybedje heb je een molton en een hoeslaken nodig en een katoenen laken met een dekentje. Kies voor een dekentje van wol of katoen, afhankelijk van het seizoen. Maak het bedje vervolgens verkort op, dat wil zeggen dat de voetjes van jouw kleintje tegen het voeteneinde liggen. Zo kun je voorkomen dat het hoofdje van je baby onder het beddengoed terecht komt.

Ben je benieuwd welke spullen je, naast het babybedje, nog meer nodig hebt voordat je kindje wordt geboren? Bekijk dan ook onze handige checklist voor de babyuitzet. Zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid op de komst van jouw kleintje.