Voorlezen is goed voor baby’s. Het prikkelt de fantasie, je baby leert nieuwe woordjes, het is goed voor de spraakontwikkeling en het is ook nog eens heel gezellig, zowel voor je baby als voor jou als ouder. Je kunt er daarom niet vroeg genoeg mee beginnen. Zwitsal geeft je vijf tips voor fijne voorleesmomenten.

Al vanaf het moment dat je baby nieuwsgierig om zich heen kijkt, kun je gaan beginnen met voorlezen. Dat is wanneer je baby circa 3 maanden oud is. Sommige ouders verheugen zich erg op dit voorleesmoment en halen de kinderboeken er al bij als hun baby nog geen week oud is. Vaak zijn kinderboeken prachtig geïllustreerd, zit het verhaal mooi in elkaar en is het een goed excuus om de kinderboeken uit je jeugd er weer eens bij te pakken. Pluk van de Petteflet, Rupsje Nooitgenoeg, wie is er niet groot mee geworden?

Voorlezen aan je baby: 4 tips

Tip 1: Een vast voorleesmoment 

Het kan handig zijn om een vast voorleesmoment te kiezen. Bijvoorbeeld voor het slapengaan, als onderdeel van het bedritueel. Baby’s vinden het namelijk fijn als ze weten wat er gaat komen. Dat helpt ze ontspannen, waardoor ze beter kunnen slapen. Het is moment van rust en aandacht, en daarmee ook voor jou een fijne manier om de dag mee af te sluiten. Welterusten Kleine Beer!

Tip 2: Kies zelf! 

Kies in het begin vooral een kinderboek dat je ook zelf leuk vindt om uit voor te lezen. Je kindje zal het aan je intonatie merken wanneer jij het een verschrikkelijk boek vindt. En wanneer jij plezier beleeft aan het voorlezen, geef je dat enthousiasme weer door aan je baby.

Tip 3: Favorieten buiten handbereik 

In het begin heeft je baby nogal eens de neiging om op boekjes te gaan sabbelen, of als je baby wat ouder is, de ‘boekjes op de kop te lezen’, ermee te gooien of te scheuren. Dat hoort allemaal bij zijn ontdekkingstocht. Laat het soms voor wat het is, koop stoffen boekjes of boekjes van dik karton, of geef desnoods een stapel oude tijdschriften aan je baby.

Tip 4: Abonnement op de bibliotheek 

Voor kinderen is een abonnement op de bibliotheek gratis. Dat abonnement kan je al aanvragen zodra je kindje geboren is. Een leuk uitje voor jullie samen en bovendien houd je op deze manier het aanbod gevarieerd. Kinderboeken doen het ook vaak goed als kraamcadeau. Je kunt er niet snel genoeg van hebben en ze vallen vaak wel in de smaak.