Heb je een zwangere vriendin, zus of collega in je omgeving? Organiseer dan een babyshower als verrassing voor haar! En kun je nog wel wat babyshower ideeën gebruiken? Zwitsal helpt je graag op weg.

Wat is een babyshower?

De babyshower komt oorspronkelijk uit India en is ook in Nederland een bekend begrip. Het is een verrassingsfeestje dat speciaal voor een zwangere vrouw wordt georganiseerd. De moeder in spé wordt in het zonnetje gezet met cadeautjes en natuurlijk heel veel aandacht. Surprise!

Wanneer organiseer je een babyshower?

Er zijn geen vaste regels voor het moment waarop je een babyshower organiseert. Omdat de laatste weken van de zwangerschap over het algemeen wat zwaarder zijn, is het aan te raden om de babyshower niet vlak voor de uitgerekende datum te plannen. Ook heb je kans dat de baby eerder wordt geboren. Onze tip: organiseer een babyshower tien tot vijf weken voor de uitgerekende datum, dan zit je vaak wel goed.

Babyshower spelletjes

Tijdens een babyshower kunnen jullie ook babyshower spelletjes doen. Doe een gok naar de geboortedatum of de babynaam of verzamel oude babyfoto’s van jullie zelf en raad wie bij welke foto hoort. Bedenk vooral wat je zwangere vriendin leuk vindt om te doen, het is tenslotte haar feestje!

De leukste cadeaus voor een babyshower

De term ‘shower’ zegt het al: bij een babyshower horen cadeautjes! En als je zelf al een kindje hebt, dan weet je dat je heel veel spullen nodig hebt als je zwanger bent. Je kunt een cadeau kopen dat op de babyuitzet checklist staat of een cadeau waar de aanstaande moeder zelf meteen iets aan heeft: een boek, tijdschriften of een fijne crème, zoals de Zwitsal mama Buik Balsem.  

Vijf tips voor het organiseren van een babyshower

Organiseer jij een babyshower? Misschien heb je dan nog iets aan deze tips:

  • Houd rekening met de duur van de babyshower. Zeker in de laatste fase van de zwangerschap kan een babyshower best vermoeiend zijn, zo’n twee uur is dan vaak voldoende. Is de zwangere nog fit en energiek? Dan is het natuurlijk geen probleem om wat langer door te gaan!
  • Bedenk vooraf wat je zwangere vriendin leuk zal vinden om tijdens haar babyshower te doen. Spelletjes, een high tea of misschien wel allebei? En wil ze verrast worden of kun je haar misschien toch beter een hint geven? Door de gierende hormonen kan het zijn dat ze net iets anders reageert dan je verwacht.
  • Bij een babyshower is het gebruikelijk dat je de moeder in spé niet met kosten opzadelt. Inventariseer vooraf wat het budget is van de andere gasten en bepaal op basis hiervan wat jullie kunnen doen.
  • Organiseer je de babyshower bij de zwangere thuis? Laat haar huis dan ook weer netjes achter. Wel zo fijn voor haar als zij na het feest zelf niets meer hoeft op te ruimen.
  • Betrek ook zeker de aanstaande vader in de plannen voor de babyshower! Hij kan bekijken of je zwangere vriendin nog geen andere afspraken heeft op de dag die jullie in gedachte hebben voor de babyshower en ervoor zorgen dat ze op het juiste moment op de juiste plaats is. Wel zo handig!

Wat jullie ook gaan doen tijdens de babyshower: voor de aanstaande moeder is het een moment om nooit meer te vergeten. Veel plezier!