Luiers: je hebt ze in allerlei soorten en maten. Misschien zie je als toekomstige mama of als moeder van een baby door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende luiers te koop! Maar welke luier is geschikt voor jouw kleintje, waar kun je op letten als je luiers koopt en welke luiers zijn het beste? Zwitsal heeft een handig overzicht voor je en maakt je graag wegwijs in luierland. 

Luiers kiezen: waar kun je op letten? 

Hoe comfortabel is de luier?   

Allereerst kun je bekijken van welk materiaal de luiers zijn gemaakt. Zijn er zachte materialen gebruikt die het vocht goed absorberen en heeft de luier een neutrale geur? Beweegt de luier goed met je kindje mee? Je kunt ook kijken of de luiers dermatologisch zijn getest op huidvriendelijkheid. Voor pasgeboren baby’s kun je luiers kopen met een naveluitsparing. In de eerste dagen na de geboorte zit er nog een navelklem aan het navelstompje bevestigd. Een luier met een uitsparing houdt de navel vrij en geeft de allerkleinsten zo net iets meer comfort.  

Hoe lang blijven de babybilletjes droog?  

Luiers hebben als doel om de billetjes van je kindje langdurig droog te houden. Wist je dat de randjes van de luier die in de liezen van je kindje komen te zitten ook een belangrijke functie hebben? Deze randjes helpen namelijk het doorlekken voorkomen. Sommige luiers hebben een urine indicator. Je ziet dan in één opslag of het tijd is om je kindje te verschonen, zonder dat je de luier af hoeft te doen.  

Welke maat luier koop je voor een pasgeboren baby? 

Ouders van pasgeboren baby’s kopen vaak luiers in maat 1. Deze maat is geschikt voor kindjes met een gewicht tussen de 2 en 5 kilo. Maat 2 valt net iets groter, deze is bedoeld voor kindjes die tussen de 3 en 6 kilo wegen. Welke maat luier het beste bij jouw kleintje past, is dus helemaal afhankelijk van het gewicht. Je vindt de maataanduiding en het gewicht terug op de verpakking van de luiers.  

Je ziet het: je kunt op aardig wat dingen letten als je luiers koopt. Probeer wat verschillende luiers uit en ontdek wat het meest comfortabel is voor jouw kindje. Het verschonen van de luier is misschien even wennen in het begin, maar zal al snel een fijn intiem moment van jullie samen worden.