Ga verder naar:
De papa monologen
Je vriendin of vrouw is zwanger: gefeliciteerd! Wat moet je allemaal regelen en wat kun je verwachten van de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd? Wij vroegen enkele vaders die jou voorgingen naar hun ervaringen.
De zwangerschap
In het lichaam van een zwangere vrouw gebeurt veel en dit kan ervoor zorgen dat ze weinig energie heeft. Ook kunnen de hormonen voor pittige stemmingswisselingen zorgen. Danny (38) weet hier alles van. Bij hem thuis vloog soms letterlijk het servies door de lucht tijdens de zwangerschap. “Tja, hoe zal ik het zeggen? Mijn vrouw was ‘licht’ ontvlambaar, haha! Het enige wat werkte, was overal ‘ja en amen’ op te zeggen.”
Sander (30), ervoer het tegenovergestelde. Hij vertelt: “Mijn vrouw kan normaal gesproken best fel uit de hoek komen, maar zij had juist de negen meest relaxte maanden van haar leven. En daardoor ik ook!”
Voorbereiding
Volg je een cursus of ga je onvoorbereid de bevalling in? Danny deed het laatste. “Ik kan wel lezen wat me te wachten staat, maar elke bevalling is toch anders. Je kan er voor haar zijn, door te blijven zeggen dat je trots op haar bent en te weten wanneer je afstand moet houden.”
Richard (35) dacht daar anders over: “Wij deden samen Hypnobirthing, wat zowel leerzaam, als lachwekkend was. Maar daardoor zaten we samen wel volledig op één lijn en wist ik wat er komen ging. Je kan haar pijn natuurlijk nooit overnemen, maar door de cursus wist ik wel wat ik kon doen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te maken voor haar.”
Wat niemand je vertelt over de bevalling
De vrouw van Sander had een heftige bevalling. “Je hoort altijd de mooie en makkelijke bevallingsverhalen, maar dat liep bij ons heel anders. Als ik het nog een keer over zou mogen doen, had ik meer mijn best gedaan om mijn vrouw over te halen in het ziekenhuis te bevallen. Dat had een stuk meer rust gegeven.”
Ook Richard had zich op bepaalde dingen niet voorbereid. “Ik denk dat er maar weinig mensen stilstaan bij wat de bevalling emotioneel met een man doet. Het is ontzettend moeilijk om je vrouw in pijn te zien, zonder dat je iets kan doen om die pijn weg te nemen. Het moment dat je kindje geboren wordt, is daarom echt een ontlading. Het is dan net alsof je de ballon loslaat die je de hele bevalling aan het opblazen was.”
Kraamperiode
De kraamperiode wordt vaak omschreven met een roze-bril-filter erover. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Robin (34) was zijn roze bril kwijt. Hij vertelt: “De kraamtijd heb ik zwaar onderschat. Van slaapgebrek word je echt een ander mens en wanneer je daar allebei last van hebt, kan je relatie daar best van onder druk komen te staan.”
Danny vond de kraamtijd heerlijk. “Ik vond de nachtvoedingen een heel mooi en fijn moment. Wat ik wel heb geleerd van de kraamperiode is dat je naar je boerenverstand moet luisteren. Dat is namelijk 99 van de 100 keer goed. Luister niet te veel naar anderen en doe wat je gevoel je zegt.”
Elke situatie is uniek
Wat jouw ervaring zal zijn, kunnen we niet voorspellen. Maar of je vrouw nu fluitend door alle fases heen loopt, of er een pittige klus aan heeft; het belangrijkste is dat je er bent. Een flinke dosis betrokkenheid en liefde gemixt met wat relativeringsvermogen en humor, is in de meeste gevallen het beste recept voor alle mogelijke situaties. Maak het niet te moeilijk, ook (aanstaande) vaders zijn maar mensen!
Wil je ook je ervaringen met ons delen? Vertel het ons op Facebook!
Gerelateerde Inspiratie
Populaire producten
Zwitsal Sensitive Billendoekjes met verzachtende olie zijn bedoeld voor de gevoelige babyhuid en hebben een mild reinigende werking. De billendoekjes helpen ook om uitslag van de luier te voorkomen. Dit komt doordat alle doekjes van Zwitsal een zinkzalfbestanddeel bevatten. Dit neutraliseert de agressieve werking van de urine. Verder bevatten de doekjes ook nog kamille-extracten, waardoor de huid lekker verzacht kan worden. Zo hebben de billendoekjes niet alleen een reinigende werking, maar ook nog een verzorgende werking.
Ze houden de babybilletjes dus zacht en beschermd. Daarnaast helpen ze om rode billetjes te voorkomen. Verder zijn Zwitsal Sensitive Billendoekjes erg praktisch. De doekjes zijn namelijk makkelijk één voor één uit de verpakking te halen. Bovendien zijn ze sterk en stevig, zodat ze niet snel zullen scheuren. Daarmee zijn de billendoekjes van Zwitsal dus heel fijn in gebruik. Uiteraard worden Zwitsal Sensitive Billendoekjes uitvoerig dermatologisch getest en zijn ze pH-huidneutraal en alcoholvrij.
Je weet dus zeker dat je het beste in huis haalt voor je kindje. Kortom, Zwitsal Sensitive Billendoekjes zorgen voor een leuk momentje voor jezelf en je baby bij elke luierwisseling. Zwitsal, we weten hoe het voelt.