Hoera, over een tijdje word je papa! Als (aanstaande) vader kun je soms het idee hebben dat je wat aan de zijlijn staat. De zwangerschap en bevalling van je vrouw of vriendin overnemen gaat natuurlijk niet, maar er zijn zeker manieren waarop je haar kunt helpen en ondersteunen. Zwitsal helpt je een eindje op weg met de tien beste tips voor (aanstaande) papa’s.

Tips voor aanstaande vaders

  • Geven jullie de voorkeur voor een ziekenhuisbevalling? Dan kan het als aanstaande vader handig zijn om alvast een keer de route naar het ziekenhuis te testen en te kijken hoelang je erover doet. Een route met zo min mogelijk hobbels en stoplichten, scoort bonuspunten.
  • Muntgeld in de auto kan ook goed van pas komen. Handig voor de parkeerplek bij het ziekenhuis en voor een eventuele rolstoel om je vrouw/vriendin mee naar binnen te rijden. Lopen vlak voor of net na een bevalling kan soms wat lastig gaan.
  • Een goed gevulde koelkast is in de laatste weken van de zwangerschap extra fijn. Dat komt straks goed van pas als de baby er is en jullie je handen vol hebben. Het is sowieso fijn als je jouw vrouw/vriendin kunt helpen met de boodschappen. Dat scheelt haar weer tillen en scoor jij weer punten mee.
  • ‘Choose your battles’. Je vrouw/ vriendin zit vol hormonen en is waarschijnlijk sneller moe en geprikkeld door de zwangerschap. Ze kan wel wat extra steun gebruiken. Mee veren en doen wat zij zegt, lijkt hier de slimste keuze.
  • Neem de tijd voor elkaar. Ga er nog een paar dagen tussenuit (als zij daar nog genoeg energie voor heeft), ga lekker uit eten, geef je vrouw/vriendin een massage. Als de baby er eenmaal is, zal daar minder tijd voor zijn.
  • Probeer je agenda ook niet meer helemaal vol te plannen met afspraken. Dat is fijn in de laatste weken van de zwangerschap, maar ook als de baby er net is. Borrels van het werk, met je vrienden naar het café, dat ene festival. Het is allemaal reuze gezellig, maar die komen straks ook wel weer. Er gaat nu iets heel belangrijks gebeuren: je wordt papa!
  • De komst van jullie baby is een grote mijlpaal en brengt een hoop verandering teweeg. Overleggen met je vrouw/vriendin is nu belangrijker dan ooit. Praat met elkaar, bedenk hoe jullie het graag willen en geniet samen van het moois dat komen gaat. Papa worden gebeurt je immers niet iedere dag!
  • Bedenk wat je fijn vindt qua verlof. Hoe wil je het in gaan zetten? In de eerste week heb je vaak ook nog kraamhulp. Misschien is het daarom juist fijner voor je vrouw of vriendin om pas later je verlof op te nemen. Op deze manier heeft zij wat langer hulp van jou, voordat zij overdag alleen is met de baby.
  • Zodra de baby er is, is het fijn als jij de afspraken maakt met het bezoek. Dan hoeft je vrouw/vriendin zich daar niet druk om te maken. Het is natuurlijk maar net wat je fijn vindt, maar het kan prettig zijn om het de eerste weken rustig te houden qua bezoek. Dan hebben jij en je vrouw/vriendin alle tijd om aan jullie nieuwe gezinssituatie te wennen.
  • Probeer vooral te genieten van al dat moois dat komen gaat en spreek dat ook uit naar je vrouw/vriendin. Zij draagt immers het meest waardevolle bij zich wat je ooit zult krijgen: jullie eigen zoon of dochter!