Veel aanstaande moeders zijn er na 39 weken zwangerschap helemaal klaar voor: de geboorte van hun kleintje! Een spannend en bijzonder moment. Je weet vaak echter niet wanneer jouw baby precies geboren wordt. Toch zijn er wel wat voortekenen die erop wijzen dat je bevalling niet al te lang meer zal duren. Zwitsal zet er een aantal voor je op een rijtje. Geen garantie dat je kindje vandaag nog geboren wordt, maar wel handig om te weten waar je op kunt letten.

Voortekenen voor de bevalling

Sommige aanstaande moeders krijgen net voordat de bevalling begint te maken met nesteldrang. Alles in huis moet aan kant, de was wordt weggewerkt en de bedden verschoond. Dit zou een teken kunnen zijn dat het niet al te lang meer duurt. Daarnaast kun je ook aan je lichaam merken dat jouw baby er klaar voor is om geboren te worden. Je kunt last hebben van bloedverlies, het verliezen van de slijmprop of je vruchtwater breekt.

Neem in deze gevallen altijd contact op met je verloskundige. Zij kan je advies geven over wat je moet doen in deze situatie en eventueel bij je langs komen.

De bevalling opwekken

Er zijn wat fabels bekend over manieren waarop je zelf de bevalling zou kunnen opwekken. Het eten van ananas of pittig gekruid voedsel, het drinken van tonic of bitter lemon of juist extra veel bewegen: allemaal manieren die volgens sommige vrouwen hebben gewerkt, maar die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Je kunt proberen of het voor jou werkt en wat extra beweging is natuurlijk nooit verkeerd!

En dan is het zover: jullie kindje is geboren!

Gemiddeld zijn vrouwen 40 weken zwanger, maar je kindje is op tijd als je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap bevalt. En dan is daar eindelijk jullie kleintje! De geboorte van je baby is op zich al een ervaring die je nooit meer vergeet, maar ook alle eerste bijzondere momenten die jullie samen gaan beleven zullen je bijblijven. Wat dacht je van het eerste badje, de eerste keer samen naar buiten of het eerste lachje van je baby? Geniet er lekker van, voor je het weet is het alweer tijd voor de eerste verjaardag!