Na de bevalling vind je het misschien wel weer fijn om te gaan sporten. Voor veel jonge moeders is het een goede manier om even tijd voor zichzelf te hebben en om weer fit te worden. Toch is het, zeker in de eerste weken na de bevalling, goed om nog even rustig aan te doen. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en tijd nodig om goed te herstellen. Zwitsal vertelt je daarom alles over sporten na de zwangerschap en geeft je meteen wat praktische tips.

Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?

Als je een natuurlijke bevalling hebt gehad zonder vervelende complicaties, kun je ongeveer zes weken na de bevalling het sporten weer rustig oppakken. Begin echter niet te fanatiek, maar bouw het sporten weer langzaam op. Start bijvoorbeeld met kleine stukjes joggen, yoga of volg een work-out speciaal voor vrouwen die pas een kindje hebben gekregen.

Minder belastende oefeningen, zoals het trainen van je bekkenbodemspieren, kun je vaak al twee weken na de bevalling voorzichtig weer oppakken. Is je kindje met een keizersnede geboren? Wacht dan minimaal acht weken voordat je het sporten weer oppakt en bespreek het altijd eerst even met je gynaecoloog of huisarts.

5 tips voor het sporten na je zwangerschap

Als je het sporten weer gaat oppakken, kun je nog iets hebben aan deze tips:

1. Wil je graag sporten, maar twijfel je of het wel het juiste moment is? Vraag je verloskundige of gynaecoloog dan om advies.

2. Sporten en borstvoeding geven kunnen goed samen gaan. Probeer echter wel om je baby te voeden voordat je aan je training begint. Op deze manier kun je stuwing voorkomen.

3. Zin om samen met je kindje te bewegen? Je kunt een flinke wandeling maken met de kinderwagen en onderweg een kop koffie drinken. Neem de luiertas mee, zo weet je zeker dat je de belangrijkste spulletjes voor de verzorging van jouw kleintje bij je hebt.

4. Probeer om iets te eten en drinken voordat je gaat sporten. Zeker wanneer je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt.

5. Luister goed naar je lichaam. Alleen jij weet hoe je je voelt en waar je grenzen liggen.

 

En heb je juist nog helemaal geen zin om te sporten? Geeft helemaal niets! Doe lekker waar jij je op dit moment goed bij voelt en geniet vooral van de bijzondere momenten met je kleintje