Niets is fijner dan samen met je kleintje naar buiten gaan. En als je kindje groot genoeg is, kun je je baby meenemen op de fiets. Haren in de wind en genieten maar!

Vanaf wanneer mag een baby op de fiets?

Als je kindje zelfstandig vanuit de kruiphouding kan gaan zitten, kun je je kleintje meenemen in een voorzitje op de fiets. De meeste baby’s kunnen zitten wanneer zij tussen de 7 en 11 maanden oud zijn. Begin met kleine stukjes fietsen om je kleintje te laten wennen, er zal een hele nieuwe wereld voor je kindje opengaan!

Fietsen met je baby: 5 tips!

Ga je fietsen met je baby? Zwitsal geeft je graag 5 tips voor een goede én veilige start.

Tip 1: heb je een kindvriendelijke fiets?

Veiligheid voorop! Kies daarom voor een fiets die geschikt is om een baby mee te vervoeren. Is je fietsstandaard bijvoorbeeld stevig genoeg om het gewicht van je kindje te dragen zonder dat je fiets omvalt en heeft je fiets jasbeschermers om de voetjes van je kleintje te beschermen? Er bestaan speciale mamafietsen. Deze fietsen hebben een lage instap, waardoor je makkelijker kan op- en afstappen. Ook is het stuur breder en staat het wat verder van het zadel af, dit fietst wat comfortabeler als er een kindje voorop zit.

Tip 2: kies een veilig fietsstoeltje

Voor je kleintje is een veilig fietsstoeltje verplicht. Dat wil zeggen dat je baby genoeg steun moet hebben aan het rugje, de handjes en de voetjes. Kindjes tot ongeveer 15 kilo kun je vervoeren in een zitje voorop. Wanneer je kleintje zwaarder is dan 15 kilo, dan kun je je kindje meenemen in een zitje achterop de fiets. Als je kindje voorop zit, kun je ook een windscherm aanschaffen. Geen overbodige luxe met het wisselvallige Nederlandse weer…

Tip 3: een fietshelmpje voor je baby          

Voor nog meer veiligheid: laat je baby een fietshelmpje dragen tijdens het fietsen. Het is niet verplicht in Nederland, maar het biedt bescherming aan het hoofdje en het nekje, mochten jullie onverhoopt een keer vallen.

Tip 4: neem je luiertas mee!

Ook tijdens een fietstochtje kan het zomaar voorkomen dat je je kleintje moet verschonen. Neem daarom je luiertas mee als jullie gaan fietsen. Extra warme kleding kan daarnaast geen kwaad tijdens koudere dagen en als de zon schijnt kun je je kleintje insmeren met Zwitsal zonnecrème. Altijd fijn om goed beschermd de zon in te gaan!

Tip 5: geniet ervan!

Ook al volgen de mijlpalen elkaar in een rap tempo op, geniet ook van jullie eerste fietstochtje! Je kleintje zal alles vanuit een heel ander perspectief gaan zien, wat een mooi moment weer om samen mee te maken.

Veel plezier, voor je het weet fietst je kleintje op een eigen fietsje rond!