Zwanger zijn is al heel bijzonder, maar het wordt voor veel moeders pas ‘echt’ wanneer zij hun kindje voor het eerst op de echo hebben gezien. Het kan per verloskundigenpraktijk verschillen wanneer je de eerste echo krijgt. Sommige verloskundigen maken al in de zesde week van de zwangerschap een echo, anderen wachten tot de zwangerschap wat verder is en maken pas rond 11 of 12 weken zwangerschap een eerste echo.

Termijnecho rond 12 weken

De termijnecho, ook wel de 12 weken-echo of due date echo genoemd, wordt vaak in de twaalfde week van de zwangerschap gemaakt. Tijdens deze echo wordt gekeken of het hartje klopt en of je van één of meerdere kindjes in verwachting bent. Ook wordt je kindje van het stuitje tot de kruin opgemeten. Op basis van deze meting kan nauwkeurig worden bepaald hoe lang je precies zwanger bent en wat je exacte uitgerekende datum is, vandaar de term ‘due date echo’.

De 12 weken-echo gehad, en dan?

Voor veel moeders is een positieve termijnecho de aanleiding om het nieuws over hun zwangerschap wereldkundig te maken. De eerste risicovolle periode zit erop, iedereen mag weten dat je in verwachting bent! Misschien voor jou ook meteen een mooi moment om wat eerste spulletjes voor de baby te kopen. Zwitsal heeft een handige babyuitzet checklist voor je gemaakt, zodat je zeker weet dat je aan het einde van de zwangerschap alle spullen in huis hebt.
Wil je beginnen met het aanschaffen van verzorgingsproducten? Dan is de Zwitsal startersbox misschien wel iets voor jou: een handige kit met maar liefst zeven heerlijke Zwitsal producten die je straks nodig hebt voor de verzorging van jouw kleintje.

Is het geslacht van de baby al te zien op de termijnecho?

Omdat je baby in deze fase nog zo klein is, is het geslacht van je kleintje lastig te zien voor de echoscopiste. Veel aanstaande moeders weten rond de twintigste week van hun zwangerschap of ze een jongen of een meisje krijgen. Nog even geduld dus!

Het verdere verloop van je zwangerschap

Hoe de zwangerschap verder verloopt, is voor iedere vrouw anders. Je baby zal groeien en je lichaam groeit mee. Benieuwd wat er precies in je lijf gebeurt? Lees dan zeker ons artikel 'Zwangerschap per trimester’.