Gefeliciteerd met je zwangerschap! De komende maanden is je lichaam druk bezig om jullie baby te laten groeien. Het is bijzonder om te merken waar je lichaam toe in staat is. De creatie van een heel nieuw mens is heel speciaal. Om je een beetje een idee te geven wat je de komende maanden kunt verwachten qua groter groeiende buik, geeft Zwitsal je een overzicht per trimester.

Eerste trimester (1-14 weken zwanger)

Wat spannend, je hebt net ontdekt dat je zwanger bent en ondertussen gebeurt er al van alles in je lijf. ’s Avonds kan het bijvoorbeeld al weleens lijken alsof je buik ontploft, terwijl er ’s ochtends dan weer niets te zien is. Rond de 8 à 10 weken ga je voor het eerst naar de verloskundige en kun je ook een afspraak gaan maken voor je eerste echo. Zo geweldig om voor het eerst het hartje te horen! En tegelijkertijd raar en bijzonder om te zien dat er echt iets in je groeit.

Het is goed om meteen vanaf het begin van je zwangerschap je buik goed in te smeren met Zwitsal Mama buik balsem. Dat helpt om de huid zacht en soepel te houden. Je huid rekt zich de komende tijd behoorlijk uit en door de snelle groei kan je huid gaan jeuken en kunnen er zwangerschapsstriemen ontstaan. Dat kun je helaas niet voorkomen, maar je kunt je huid wel goed verzorgen. Je buik lekker insmeren helpt ook om de eventuele jeuk tegen te gaan.

Tweede trimester (14-27 weken zwanger)

Vanaf de derde maand zal je merken dat je buik gaat groeien. En zo langzamerhand zal het anderen ook gaan opvallen dat je zwanger bent. Misschien kon je je nog wel even redden met een elastiek door het knoopsgat, maar op een gegeven moment is het toch echt fijner om zwangerschapskleding aan te schaffen. Met 15 weken begint je kindje steeds meer op een echte baby te lijken. Alle organen zijn ontwikkeld en ook de armpjes en beentjes zijn aanwezig. Vanaf dit moment hoeft je baby alleen nog maar zijn spieren te trainen en te groeien.

Bij een eerste zwangerschap zou je vanaf week 20 je baby kunnen voelen bewegen . Die eerste keer is het best lastig te peilen wat je nu precies voelt. Daarom is het ook goed mogelijk dat je het pas later doorhebt wanneer je je baby voelt bewegen. Je baby is vaak actief op het moment dat jij wilt gaan slapen of als je ’s ochtends wakker wordt. Vanaf week 25 kan ook je partner jullie baby voelen bewegen.

Derde trimester (27-40 weken zwanger)

In de laatste 3 maanden van je zwangerschap verviervoudigt je baby in gewicht en dat zal je merken aan je buik. Sommige activiteiten worden nu zwaarder en een middagdutje voelt echt niet meer als overbodige luxe. Wanneer je je hand op je buik legt, lijkt je baby soms naar je hand toe te draaien en in de laatste weken van je zwangerschap kun je af en toe zelfs je buik zien bewegen wanneer je baby zich omdraait. Een magisch gezicht!

Je baby groeit deze laatste weken nog zo’n 100 tot 200 gram per week. Na 37 weken is je baby voldragen. Staar je vooral niet blind op de uitgerekende datum, want slechts 5% bevalt precies op deze datum. Stilzitten hoeft ook echt niet, dat verschilt per persoon en per zwangerschap. Luister vooral goed naar je eigen lichaam, jij kent je eigen grenzen het beste. Het lange wachten wordt uiteindelijk beloond met een prachtig nieuw wereldwonder, jullie eigen kindje. Veel geluk samen!