Als je 7 maanden zwanger bent, zit je alweer in het laatste trimester van je zwangerschap! Vanaf dit moment kun je last krijgen van zwangerschapskwalen. Ongemakken die je eerder in de zwangerschap misschien nog niet hebt gehad, maar die zich kunnen aandienen als je 30 weken zwanger bent. Zwitsal zette de meest voorkomende kwalen op een rijtje en geeft je meteen advies over hoe je hiermee om kunt gaan.

30 weken zwanger: dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwalen

Kortademigheid

In deze fase van je zwangerschap kan je baarmoeder zich tegen je ribben aan drukken. Dit zorgt voor sommige vrouwen voor benauwdheid of kortademigheid. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, zodat je longen de meeste ruimte krijgen om goed adem te kunnen halen.

Rugpijn tijdens de zwangerschap

Je buik groeit en wordt steeds zwaarder. Niet zo gek dat je misschien een andere houding aanneemt om het gewicht beter te kunnen dragen. Rugpijn is vervelend, maar je kunt wat dingen doen om de pijn te verlichten. Til niet te zwaar, blijf vooral in beweging en probeer niet te lang achter elkaar te staan. Je kunt ook de hulp van een fysiotherapeut inschakelen als het je te gek wordt.

Spataderen

Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de wand van de aderen in je benen slapper wordt. Sommige zwangere vrouwen krijgen hierdoor last van spataderen tijdens de zwangerschap: blauwe aders die door de huid heen te zien zijn. Ook dit kun je gedeeltelijk helpen te voorkomen door voldoende te bewegen en niet te lang stil te staan.

Vermoeidheid

Wellicht had je in de eerste weken van je zwangerschap al last van vermoeidheid? De kans bestaat dat dit vanaf 30 weken zwangerschap weer terug komt. Je slaapt misschien ’s nachts wat minder goed, omdat je buik je in de weg zit. Probeer om het overdag wat rustiger aan te doen; alle rust is mooi meegenomen voordat de baby er straks is!

Stemmingswisselingen

Zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor stemmingswisselingen. Helaas heeft bijna iedere zwangere vrouw hier wel een keer mee te maken tijdens de zwangerschap. Geef er aan toe, pak een momentje voor jezelf en wees gerust: het hoort er allemaal bij!

Misschien valt het bij jou wel mee met de kwalen. Hoe dan ook: neem af en toe lekker de tijd voor jezelf als je daar behoefte aan hebt. Goed voor jou én goed voor je baby!