Zin in een fijn en ontspannen momentje met je peuter? Pak er een boekje bij! Voorlezen is niet alleen heel gezellig, maar ook goed voor de ontwikkeling van je kindje. In dit artikel vertellen we je daarom van alles over voorlezen aan peuters.

Waarom is voorlezen goed voor een peuter?

We noemden net al even dat voorlezen goed is voor kindjes. Maar waarom precies? Voorlezen is in eerste instantie heel goed voor de taalontwikkeling. Kleintjes leren niet alleen nieuwe woordjes, maar raken zo ook bekend met een goede zinsopbouw. Daarnaast leren kindjes tijdens het voorlezen hoe ze zich moeten concentreren en ze steken meteen iets op van de wereld om hen heen.

Tips voor voorlezen aan je peuter

Een tijdje stilzitten kan voor kleintjes soms een uitdaging zijn. Hierbij wat handige voorleestips die je dan kunnen helpen:

  • Lees voor in een rustige omgeving. Grote kans dat je kindje hier ook rustig van wordt.
  • Bekijk op welk moment van de dag je kleintje het meest ontspannen is en gebruik dit moment om voor te lezen.
  • Kies voor een kort boek of kort verhaaltje dat in je in één keer uit kan lezen. Hiermee verklein je de kans op verveling.
  • Voordat je begint met voorlezen, kun je je kindje alvast wat vragen stellen over het boekje om de interesse te wekken. Wat staat er bijvoorbeeld op de kaft en waar zou het boek over kunnen gaan?
  • Heeft je kindje er echt geen zin in? Maak er geen probleem van, maar probeer het later nog een keer.

Welke voorleesboekjes lees je voor aan een peuter?

Op zoek naar leuke voorleestips voor peuters? Wat dacht je hiervan: 

  • Kies een boekje dat je vroeger zelf heel leuk vond om te lezen. Grote kans dat jouw enthousiasme overslaat op je kleintje.
  • Kies een boekje met een onderwerp dat past bij je kindje. Houdt je kleintje bijvoorbeeld erg van dieren of juist van auto’s? Ga voor een boekje dat past bij zijn of haar interesse.
  • Pak ook eens iets anders dan een voorleesboek, zoals een zoekboek of een boek met flapjes waar iets achter getekend is. Zo betrek je je peuter net iets meer bij jullie voorlees-avontuur.

Is jouw kindje nog geen peuter? Lees dan ook ons artikel ‘Voorlezen aan baby’s’.

Veel plezier met voorlezen, maak er mooie momentjes van jullie samen van!