Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich zo snel! Het is één grote ontdekkingstocht waarbij de ene mijlpaal de andere opvolgt. Wanneer kan een baby gaan kruipen? En waar moet je allemaal rekening mee gaan houden?

Je baby leert kruipen. Het is een van die magische momenten in het eerste levensjaar. De meeste baby’s zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby’s die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier.

Fases bij het leren kruipen

Je baby is al maandenlang voorbereidingen aan het treffen om te leren kruipen. Belangrijk in elk geval is dat de rugspieren van je baby sterk genoeg zijn en dat hij zijn hoofd goed rechtop kan houden. Vanaf een maand of zes beginnen de meeste baby’s rondjes om hun as te draaien en kunnen ze gaan beginnen met tijgeren. Je baby komt dan voor- of achteruit, door het lichaam tegen de grond aan te bewegen en zich met zijn voetjes af te zetten.

Na een tijdje probeert hij ook zijn buik van de grond te krijgen en voor je het weet kruipt je baby in sneltreinvaart alle kanten op.

Tips bij het leren kruipen van je baby

  • Geef je baby vooral de ruimte om te leren kruipen. Laat je baby niet de hele tijd in een wipstoeltje zitten, maar geef je baby de vrijheid om te bewegen.
  • Forceer ook niets, maar laat je baby zelf het juiste moment kiezen om te gaan kruipen.
  • Zorg voor een zachte en stevige ondergrond. Een speelmat is fijn, maar een stuk vloerbedekking of een vloerkleed werken ook. Zolang je baby maar niet weg kan glijden.
  • Moedig je baby aan door complimenten te geven.
  • Maak het voor je baby interessant om te leren kruipen door één van zijn favoriete speeltjes net buiten zijn bereik te leggen.
  • Of kruip gezellig met je baby mee. Vindt hij vast geweldig!

Maak het huis kidsproof

Nu je baby kan kruipen, is zijn bereik ineens een stuk groter geworden. Een nieuwe stap die je alleen maar kunt toejuichen. Tegelijkertijd betekent het voor jou: werk aan de winkel!

Je wilt natuurlijk niet dat die prachtige vaas van je oma, ineens aan diggelen ligt of dat je baby tussen de stofwolken door kruipt. Het is daarom ook een goed moment om een keer extra te stofzuigen en je huis kidsproof te maken. Zet alle breekbare spullen en schoonmaakmiddelen op een plek waar je baby niet bij kan, scherm stopcontacten af en plaats veiligheidshekjes bij de trap. Dat maakt het voor jou ook weer wat relaxter en kun je samen genieten van deze mijlpaal!