Ga verder naar:
Huilbaby: wat te doen?
Je bent net bevallen en je baby huilt veel. Op zich geen abnormale gebeurtenis en niet iets waar de gemiddelde ouder van in paniek raakt. Maar wat als je baby blijft huilen? Is er iets aan de hand? Zit je kindje even niet zo lekker in z’n vel? Of heb je een huilbaby? En hoe moet je hierop reageren?
Kenmerken van een huilbaby
De gemiddelde baby huilt de eerste zes weken zo’n anderhalf uur per dag. Doet je kind dit niet verspreid over de dag, maar achter elkaar, kan dit heftig overkomen. Maar strikt genomen, valt het niet onder de noemer ‘huilbaby’. Slechts 2,5 procent van de in Nederland geboren baby’s valt hieronder. Je kindje is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet:
- Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag.
- Het verschil tussen de huilmomenten is niet meer hoorbaar; het huilen klinkt meer als krijsen, dan als huilen. Of je kindje honger heeft, een vieze luier of gewoon aandacht nodig heeft, is niet meer te onderscheiden.
- Het huilen is oorverdovend en gaat gepaard met wilde bewegingen. Normaal wiegen en sussen biedt geen oplossing.
- Je hebt een onrustige baby die snel overprikkeld is en is snel schrikt.
- Het lichaampje van de baby is overstrekt en/of ligt in een kromme vorm en de rug krijg je moeilijk in een andere houding.
- De baby heeft een voorkeurshouding en je moet hemel en aarde bewegen om je kindje daar uit te krijgen.
- Het lichaam heeft moeite met het draaien van het bekken en ook het buigen en strekken van de beentjes is lastig.
Komt dit je allemaal bekend voor? Dan zou het goed kunnen dat jouw kindje een huilbaby is. Schaam je niet, zelfs de meest nuchtere en ontspannen ouders kunnen tot wanhoop gedreven worden door dit extreme huilgedrag. Dus voel je vooral niet schuldig of een slechte ouder, maar vraag om hulp wanneer je kindje aan deze kenmerken voldoet.
Oorzaak van een huilbaby
Een oorzaak is lastig aan te wijzen. Bij 90% van de huilbaby’s wordt geen oorzaak gevonden. Van de resterende 10% lopen de oorzaken uiteen. Het kan zijn dat de zwangerschap of bevalling lastig of zelfs traumatisch is geweest. Een te snelle bevalling schijnt bijvoorbeeld voor een pasgeborene niet prettig te zijn. Dan kan het voorkomen dat je kindje ‘niet goed geland’ is.
Om deze diagnose vast te stellen kan je een osteopaat raadplegen. br> Mocht er een oorzaak gevonden worden, probeer deze dan aan te pakken. Zo niet, blijf dan naar je moedergevoel luisteren, maar probeer de situatie ook realistisch te bekijken.
Wat nu?
Nu je een iets beter beeld hebt bij de situatie, is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts. En misschien heb je nog iets aan onderstaande tip:
- Allereerst: zorg goed voor jezelf. Alleen wanneer je dat doet, kun je ook goed voor een ander zorgen.
- Lees je goed in en breng je omgeving op de hoogte van de situatie.
- Besef dat dit een heftige situatie is die mogelijk druk op jezelf, je partner en jullie relatie kan zetten. Maak daarom goede afspraken met elkaar.
- Schakel hulp in van familie en vrienden. Misschien kunnen zij hand- en spandiensten verlenen om jullie te ontzien of kan iemand een paar uurtjes oppassen, zodat jullie er samen even uit kunnen.
- Je staat hier niet alleen in. Duizenden ouders gingen je voor en hebben precies gevoeld, wat jij nu ook voelt.
- Onthoud dat het gedrag van je baby niet naar jou gericht is. Het is niet jouw schuld, je doet niks verkeerd. Laat dat je nieuwe mantra zijn, die je helpt om de situatie te relativeren.
- Heb je het gevoel dat er iets mis is met je kindje? Laat het dan onderzoeken en laat je niet van het kastje naar de muur sturen. Moederinstinct is er niet voor niets!
- Huilbaby’s willen vaak dicht bij hun ouders zijn. Veel kindjes vinden het fijn om met hun buikje op jouw onderarm te liggen. Maar ook huid-op-huidcontact kan helpen, of simpelweg je kindje tegen je aan laten hangen. Een draagdoek biedt hier vaak de uitkomst. Die vormt zich naar het lichaam van je kindje en zorgt ervoor dat jullie dicht bij elkaar kunnen blijven. Ook als je het huishouden moet doen, een afspraak buiten de deur hebt of even naar de supermarkt moet.
Twijfel je nog of je een huilbaby hebt?
Houd dan een huildagboek bij. Op die manier zal het snel duidelijk worden of jouw kindje hier al dan niet onder valt.
Blijf knuffelen
Wat je ook doet en hoe je het ook doet; regelmatig liefde geven aan je baby is altijd een goed idee. Alhoewel het voor jou kan voelen alsof niks goed is, wil je kindje niets liever dan getroost worden door jou en besef: dit is een fase. Niet zomaar een fase, een hele zware, maar aan alle fases komt een einde. Zo ook aan deze. Succes!