Wanneer je als aanstaande papa niet getrouwd bent met de moeder van jullie kindje, is het verstandig om jouw status als papa ook juridisch te regelen. Dat doe je door erkenning aan te vragen. Voor het aanvragen van de erkenning ga je samen met de aanstaande moeder naar het gemeentehuis.

De erkenning aanvragen kan al tijdens de zwangerschap. Bij het gemeentehuis maken ze een akte op waarin wordt erkend dat jij de vader bent. De moeder moet hierbij aanwezig zijn. Je kunt de erkenning ook na de geboorte regelen, bij de geboorteaangifte. Dit is minder handig, omdat je na de geboorte maar 3 werkdagen de tijd hebt om de geboorteaangifte te regelen en je vriendin er vanwege de erkenning bij moet zijn. Op dat moment heeft je vriendin waarschijnlijk helemaal geen puf om de deur uit te gaan zo vlak na de bevalling.

Beter dus om het al voor de geboorte te regelen. Je hebt misschien dan ook nog de tijd om er een leuk uitstapje van te maken met z’n tweeën. Knoop er een lunch aan vast in een van jullie favoriete lunchtentjes. Dan voelt het niet als een formaliteit, maar als een klein feestje.

Gevolgen erkenning

Door het erkennen, krijgt je kind erfrecht en heb je als vader het recht en de plicht om je kindje te onderhouden. Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, hoef je geen erkenning aan te vagen. Je bent dan juridisch gezien, automatisch al de vader.

Achternaam kiezen

Voordat je naar het gemeentehuis gaat, kan het handig zijn om alvast eens met je vriendin te overleggen welke achternaam jullie kindje krijgt. Die van jou of die van je vriendin. Bij de erkenning kies je namelijk ook de achternaam van het kind. De achternaam die je voor je eerste kindje kiest, geldt automatisch ook voor jullie volgende kinderen. Kom je er niet uit met zijn tweeën? Dan kun je altijd nog een muntje opgooien.

Gezamenlijk gezag aanvragen

Let op! Met het aanvragen van de erkenning, ben je als ongehuwde vader nog niet de wettelijke vertegenwoordiger van je kindje. Daarvoor moet je eerst nog ouderlijk gezag aanvragen. Dat kan pas na de geboorte. De aanvraag voor het ouderlijk gezag verloopt via de rechtbank en kun je online indienen via het digitaal loket Rechtspraak.nl (https://loket.rechtspraak.nl/burgers/famliezaken/32 ). Je gebruikt hiervoor het formulier ‘Aanvragen gezamenlijk gezag’.