Nu we meer thuis zijn, brengen we veel tijd door met de kinderen. Dat betekent extra veel quality time, maar ze vragen ook om aandacht als jij eigenlijk aan het werk bent. Daarom is het fijn als je jouw peuter of kleuter op een leuke manier kan vermaken, zonder dat het jou extra moeite kost. Wij helpen je op weg met 5 handige tips & tricks!

Tip 1: de kartonnen doos is je beste vriend

Als je vaker thuis zit, is er ook een grote kans dat er meer pakketjes binnenkomen. Hoewel de inhoud vaak het belangrijkst is, raden wij je aan om de kartonnen dozen niet weg te gooien! Deze kan je namelijk omtoveren tot huisje, auto, poppenkast. Is de doos wat kleiner? Maak er dan een kijkdoos, voeldoos, tekenvel of knikkerdoos van. Mogelijkheden genoeg!

Tip 2: kamperen in je eigen huis

Het enige wat je nodig hebt is een groot tafellaken en een tafel. Zorg ervoor dat het laken ruim over de tafel valt, zodat je onder de tafel een afgesloten ruimte creëert. Nog wat kussens, speelgoed en leuke muziek en het kampeeravontuur kan beginnen, in een hut of tent waar de hele dag in gespeeld kan worden. En als je er echt optimaal gebruik van wilt maken, kan je er zelfs lunchen of dineren met je kleintje!

Tip 3: boeken lezen of luisteren

Voorlezen kan altijd en overal en er is altijd wel een verhaal te vinden dat de fantasie prikkelt. Kruip dus lekker samen op de bank en tover dat boek tevoorschijn! Want een boek stimuleert niet alleen de fantasie, maar heeft ook een positieve impact op de taalontwikkeling. Heb je nou geen tijd om voor te lezen, of zijn de boeken op, dan kan voor kinderen vanaf 5-6 jaar altijd een geanimeerd prentenboek of luisterboek aanzetten. En de bieb heeft natuurlijk ook een ‘oneindige’ voorraad! Er zijn tegenwoordig genoeg leuke verhalen om uit te kiezen!

Tip 4: haal de kunstenaar in jou en je kleintje naar boven

De een kleurt netjes binnen de lijnen terwijl de ander zich niet aan de ‘regels’ houdt. Met kleurplaten kan je op een makkelijke manier de innerlijke Picasso uit jouw peuter/kleuter naar boven halen. Je kan ervoor kiezen om een bestaande kleurplaat te geven, een wit vel of een vel waarop jij al een aanzet hebt gedaan.

Of probeer het alle drie en kom erachter wat de verschillende uitkomsten zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg kleurplaten voor volwassenen, het schijnt zelfs rustgevend te werken! Zo kunnen jullie naast elkaar aan de slag met stiften, potloden en pennen. Gezellig samen op de tablet kan natuurlijk ook!   

Tip 5: niet te streng voor jezelf zijn

Ook al volg je alle bovenstaande tips op, dan kan het natuurlijk nog steeds voorkomen dat het even niet lukt. Dat is helemaal niet erg. Als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt, kan het voorkomen dat al je goede ideeën even op zijn. Wees dus niet te streng voor jezelf en accepteer het als je even geen creatieve ingeving hebt. Je hebt natuurlijk altijd nog de powernap, waarin jij en je kleintje even tot rust kunnen komen.