Een gezonde, tevreden en gelukkige baby; de grootste wens van nagenoeg elke ouder in spé. Bij de één gaat dit van een leien dakje en voor de ander is het een uitdaging. Maar wat kun je zelf doen om van jouw kindje een blije en gelukkige baby te maken?

Tips voor een blije baby0.

Zen zwangerschap

Zoals zoveel dingen, start het bij het prille begin. De meeste moeders eten vrij gezond tijdens de zwangerschap, maar wist je dat je mentale gezondheid ook een grote rol speelt? Neem je regelmatig rust, heb je weinig tot geen stress, eet je gezond en fiets je lachend en genietend door je zwangerschap heen? Grote kans dat jouw kindje dit ook meekrijgt. Door stress zoveel mogelijk te vermijden, heeft het stresshormoon cortisol geen kans om over te slaan op jouw kindje. Dus het beste is geen stress, veel lachen, voldoende rust en vooral genieten.

Gezelligheid tijdens je kraamtijd

Een pasgeboren baby kun je nog niet verwennen, dus een overdaad aan aandacht kan geen kwaad. Voel aan wat je baby nodig heeft en speel hier op in. Sterker nog, het is juist van groot belang. En ook hier geldt; geen stress en zoveel mogelijk rust. Als jij niet lekker in je vel zit, zal hij dit ook voelen. Ben je vrolijk en opgewekt, dan heb je vaak ook een vrolijke baby. Dus probeer je zoveel mogelijk te ontspannen.

Ritme en rust

Zoek een ritme waar jij je prettig bij voelt en waar je kindje ook baat bij heeft. Door vaste momenten op de dag te hebben voor voeden, slapen en spelen, komen jullie in een ritme. Onrustige kindjes worden vaak rustiger wanneer ze een voorspelbare dagindeling hebben. Dit zorgt voor rust. Natuurlijk is dit niet altijd makkelijk of mogelijk. Maar wanneer het lukt heb je grote kans dat je kindje de relaxte, blije baby blijft die het al was.

Merk je dat je kindje wat onrustig wordt wanneer je buiten de deur bent tijdens slaapjes en/of slaapt de kleine ergens anders niet zo goed? Houd hier dan rekening mee.  

Heb je een makkelijke baby en beweegt hij of zij goed mee met jouw leven, zowel thuis als buiten de deur? Blijf dan vooral doen wat je doet. Want als jij relaxt bent, is je baby dat vaak ook.

Moederinstinct

Ben je zo zen als het maar kan en heb je toch een onrustige baby? Luister niet alleen naar je kindje, maar ook naar je moederinstinct. Wat denk je zelf dat er aan de hand is? Heb je het idee dat je kindje ergens last van heeft? Ga dan naar je dokter of een osteopaat. Liever een keer teveel dan te weinig. Bovendien kent niemand jouw kindje beter dan jij, dus luister altijd naar je moedergevoel, dat laat je (bijna) nooit in de steek!