Wanneer je baby’tje geboren wordt, heeft je kindje maandenlang warm, veilig en goed beschermd in jouw buik gezeten. De huid van je pasgeboren baby voelt zijdezacht aan, maar is nog kwetsbaar. Daarom hoeft het de eerste weken nog niet zoveel in bad, drie tot vier keer per week is voldoende, maar de huid moet uiteraard wel verzorgd worden. Zwitsal geeft je een paar tips hoe je het babyhuidje kan beschermen en verzorgen.

De babyhuid verzorgen

De huid van de gemiddelde volwassen persoon is dikker dan die van een baby en kan daarom een hoop hebben. Voor de babyhuid en dan met name de billen, is dit anders. De dunne babyhuid verliest sneller vocht en is door het dragen van luiers vaker in aanraking met urine en ontlasting. Daarom kan het wel wat extra bescherming gebruiken.

Wat je kunt doen om de babyhuid zijdezacht te houden:

 • Gebruik milde verzorgingsproducten die geschikt zijn voor baby’s.
 • Droog je kindje na het badje af met een zachte hydrofiele doek. Handdoeken zijn vaak nog te ruw. Zorg dat je baby helemaal droog is, ook in huidplooitjes.
 • Smeer je kindje in met wat Zwitsal Baby Huidolie of Zachte Crème. Hierdoor blijft de huid zacht en gehydrateerd.

Baby in bad

Je baby in bad doen is altijd een fijn moment. De meeste pasgeboren kindjes ontspannen zich volledig wanneer hun huid in aanraking komt met het lauwwarme water. Maar om de huid van je kindje schoon te maken heb je meer nodig dan alleen water.

Hier een paar tips voor een ontspannen bad ervaring:

 • Voeg een zacht en verzorgend wasproduct toe aan het badje die geschikt is voor de babyhuid; zo verklein je de kans op uitdroging en huidirritatie. Je kunt bijvoorbeeld Zwitsal Badolie gebruiken, of de milde Zeepvrije Wasgel.
 • Een baby hoeft in de eerste weken nog niet elke dag in bad, hier kan de huid namelijk van uitdrogen. Drie tot vier keer per week is voldoende.
 • Hang, voor je je kindje in bad doet, de badjas of hydrofiele doek over de warme kachel. Wanneer je kindje uit het babybadje komt, kan het koud aanvoelen op de huid. Met een warme doek is dat probleem opgelost!
 • Na de pasgeboren fase, kun je je kindje op een wat speelsere manier in bad doen. Laat hem of haar spelen met zeepsop en voeg wat badspeeltjes toe voor nog meer bad pret.
 • Of je jouw kindje nu onder de douche zet of in bad doet, blijf er altijd bij. En zorg er voor dat je het badje niet te vol doet, ook als je kindje al goed kan zitten.

Haarverzorging

Ook de haren van je kindje hebben verzorging nodig. Gebruik hiervoor een milde shampoo, zoals de Zwitsal Anti-klit shampoo. Hiermee houd je het haar glanzend en makkelijk doorkambaar en de oogjes prik vrij. Masseer het hoofdje zachtjes in met de shampoo, de meeste baby’s vinden dit heerlijk!

Tip: Heeft je kindje je last van berg? Masseer dan voor het slapen gaan het hoofdje in met een watje met babyolie. In de nacht laat het dan los, waardoor je het de volgende ochtend zo uit kunt wassen.

Luieruitslag

Luieruitslag wordt veroorzaakt door een combinatie van stoffen die in urine en ontlasting zitten en het schuren van de luier tegen de billen. Onschuldig, maar wel heel vervelend en ongemakkelijk voor je kindje.

Een paar tips om luieruitslag te voorkomen en verlichten:

 • Verschoon de luier regelmatig; in ieder geval voor en na elk slaapje en na ontlasting, maar natuurlijk ook wanneer de luier nat is. Bij een pasgeboren baby is dit ongeveer acht keer per dag.
 • Maak de billen en geslachtsdelen goed schoon. Doe dit zachtjes, maar grondig. Je kunt hiervoor het beste milde billendoekjes gebruiken, zoals bijvoorbeeld Zwitsal Sensitive Billendoekjes.
 • Om de huid tot rust te brengen, kun je na het verschonen Zwitsal Zinkzalf op de billetjes smeren.