Niets vervelender dan je baby te zien huilen, maar soms weet je het echt even niet meer. Je baby heeft gedronken, net een schone luier gekregen en lijkt ook voldoende geslapen te hebben. Wat is er aan de hand? Negen manieren om je baby te kalmeren en op z’n gemak te stellen. Geen garanties, wel de moeite waard om te proberen.

Zo kun je een huilende baby kalmeren

  1. Draag je baby in een draagdoek. Op die manier is je baby lekker dicht bij je en heb je zelf je handen vrij om even iets anders te doen.
  2. Kalmeer je baby door luid ‘shhhh shhhh’ tegen je baby te zeggen. Dat lijkt op het geluid dat je baby in jouw buik hoorde. Soms werkt het om de stofzuiger aan te zetten.
  3. Doe je baby in bad. Warm water kan namelijk een kalmerend effect hebben op je baby.
  4. Grote kans dat je als kersverse ouder de wasmachine of droger aan hebt staan. Neem je baby ermee naartoe. Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby.
  5. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid.
  6. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z’n billen. Doe dit is een rustig tempo en met een platte hand. Het geeft je baby een fijn gevoel. Het ritme doet je baby namelijk denken aan jouw hartslag en dat is voor je baby een vertrouwd geluid.
  7. Ga lekker met je baby naar buiten. De frisse lucht is goed voor jou en voor je baby en zorgt er misschien wel voor dat je baby lekker kan gaan slapen. Trek je niets aan van reacties van andere mensen als je baby nog in tranen is. Baby’s huilen nu eenmaal, vooral tijdens de eerste 3 maanden. Ook deze fase gaat weer voorbij.
  8. Voor als je het echt niet meer weet: zet je baby in de auto en ga een eindje rijden. Grote kans dat dit werkt.
  9. Soms werkt een combinatie van verschillende methodes. Door de kamer lopen met je baby, een liedje zingen, terwijl je jouw baby ritmisch heen en weer beweegt. Jawel, als ouder heb je soms een hele trukendoos nodig.

Oorzaken van huilende baby’s

Helaas kun je niet voorkomen dat je baby huilt. Baby’s huilen nu eenmaal, de ene baby wat meer dan de andere. Omdat ze moe zijn, zich niet lekker voelen, last hebben van krampjes, van een prikkend labeltje in hun kleding, honger hebben of gewoon omdat ze behoefte hebben aan een knuffel. Huilen is voor baby’s de enige manier om met jou te communiceren.

Heb je het idee dat het huilen wel heel extreem is of dat er mogelijk iets anders aan de hand is? Probeer dan de oorzaak te achterhalen en schakel zo nodig hulp in. Je moederinstinct heeft het vaak bij het rechte eind.