Veel baby’s krijgen er mee te maken: dikke, gele schilfertjes op het hoofdhuidje. Deze onschuldige huidaandoening wordt ook wel ‘berg’ genoemd. En hoewel baby’s er vaak geen last van hebben, is het voor jou als moeder misschien niet fijn om te zien dat je knappe kleintje onder de schilfertjes zit. Zwitsal vertelt je daarom van alles over berg bij baby’s en geeft je meteen wat tips om van de berg af te komen.

Hoe ontstaat berg bij baby’s?

Wat precies de oorzaak is van berg, is niet bekend. Het kan mogelijk te maken hebben met de talgkliertjes in het hoofdje die teveel talg afgeven. Hierdoor worden oude huidcellen niet afgestoten, maar blijven ze aan elkaar plakken met gele schilfers tot gevolg. Berg komt over het algemeen voor bij pasgeboren baby’s en berg is niet besmettelijk. Je kunt dus gewoon blijven knuffelen met je kindje! Ook gaat berg vanzelf weer over, al kan het soms maanden duren. 

Hoe kun je berg weghalen?

Alhoewel berg onschuldig is, wil je als ouder waarschijnlijk dat de ontsierende berg snel verdwijnt. Er zijn wat tips die je hierbij kunnen helpen:

# Was de haartjes van je kleintje met zeepvrije babyshampoo. Je kunt hier Zwitsal Shampoo voor gebruiken. Het zachte schuim is zeepvrij en zorgt voor heerlijk ruikende haartjes. Wrijf de schilfers vervolgens met een washandje uit het haar.

# Masseer het huidje met berg met babyolie, zoals Zwitsal Rijke Huidolie. Laat de olie even intrekken, hierdoor wordt de berg zacht, en kam dan de schilfers uit de haartjes. Gebruik hiervoor een fijne kam of de zijkant van een kartonnen kaart.

# Heb je met bovenstaande tips toch geen succes? Schaf dan een zalfje aan bij de drogist of apotheek en laat je vooraf adviseren over het gebruik van de zalf.

Naar de huisarts met berg?

Over het algemeen is berg een onschuldige aandoening die vanzelf weer overgaat. Mocht je toch je twijfels hebben over de berg bij je baby of gaat de berg ontsteken? Raadpleeg dan je huisarts voor advies.