Heeft je kleintje berg? Berg is een veelvoorkomend babykwaaltje. Je herkent het aan de gele schilfers op de hoofdhuid. Het is misschien vervelend, maar geen zorgen: het is volledig onschuldig en niet besmettelijk. Wat is berg bij je baby precies en wat kun je ertegen doen?

Wat is berg bij baby’s? 

Berg is een veelvoorkomende en onschuldige huidaandoening bij baby’s. Een baby met berg heeft vettige, gele schilfers op zijn of haar hoofdhuid. Hoewel het een vorm van eczeem is, heeft je baby vaak helemaal geen last (jeuk of pijn) van berg. Berg verdwijnt vaak vanzelf voor de eerste verjaardag. En niet onbelangrijk: het is niet besmettelijk, dus je kunt fijn blijven knuffelen met je kleintje.

Hoe ontstaat berg bij baby’s? 

De precieze oorzaak van berg is niet helemaal bekend. In de huid zitten talgkliertjes. Deze produceren talg: huidsmeer. Vooral bij jonge baby’s wordt soms te veel talg geproduceerd. Waarschijnlijk zorgt het teveel aan talg, in combinatie met een bepaalde huidgist, pityrosporon ovale, voor de gele schilfertjes en korstjes. Dit is berg. Hoewel het soms maanden kan duren, is berg onschuldig en gaat het vaak vanzelf weer over.

Berg op hoofdhuid baby

Berg op de hoofdhuid van je baby herken je dus vooral aan de vettige, gele schilfers of korstjes. Vaak in de haargrens en soms in de wenkbrauwen. Berg kan ook gepaard gaan met roodheid op het hoofdhuidje. Vooral bij kinderen tot één jaar komt berg vaak voor.

Hoe kun je berg verwijderen bij je baby?

Berg is gelukkig onschuldig voor je kleintje. Toch wil je misschien iets doen om berg te verwijderen of voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door de huid van je baby goed te verzorgen met de juiste producten.

  1. Was de haartjes van je kleintje alleen met zeepvrije babyshampoo, zoals Zwitsal Shampoo. Het zachte schuim is zeepvrij en mild voor de huid.
  2. Masseer het huidje met berg regelmatig in met babyolie, zoals Zwitsal rijke huidolie. Laat de olie even intrekken zodat de berg zacht wordt.
  3. Wrijf vervolgens de schilfers met een washandje voorzichtig uit de pasgewassen of met olie ingesmeerde haartjes. Kammen met een fijn kammetje kan ook.

Extra tips tegen berg

Behalve de huid van je baby goed verzorgen zijn er nog meer dingen die je kunt doen tegen berg.

  1. Zorg dat de hoofdhuid van je baby niet steeds bedekt is, zodat de huid goed kan ademen. Frisse buitenlucht en (een beetje) zonlicht zijn goed voor de huid. Dit geldt niet voor hele jonge baby’tjes en bij heel warm of koud weer natuurlijk; in dat geval is geschikte hoofdbedekking juist heel belangrijk. 
  2. Probeer stress bij je baby zo veel mogelijk te voorkomen. Het kan berg namelijk verergeren. Rust, reinheid en regelmaat kunnen je baby helpen om stress te voorkomen.
  3. Laat de schilfers verder zo veel mogelijk met rust. Ga er dus niet aan krabben of pulken. Zo voorkom je dat de huid gaat irriteren of dat er wondjes ontstaan.

Wanneer ga je naar huisarts met berg?

In de meeste gevallen is berg onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Heb je toch twijfels, maak je je zorgen of gaat de berg ontsteken? Raadpleeg dan je huisarts. 

Zwitsal Newsletter Signup (1).tiff

Zwitsal Kleintjes Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de meegroei nieuwsbrief van Zwitsal en ontvang regelmatig Tips en Aanbiedingen die passen bij de leeftijd van je kleintje.

Schrijf je in