Gemiddeld krijgen baby’s de eerste tandjes als ze tussen de vier en zeven maanden oud zijn. Rond de eerste verjaardag hebben de meeste kindjes ongeveer 8 snijtanden. Vervolgens is het de beurt aan de melkkiezen. Het doorkomen van de kiezen kan voor baby’s, net als het doorkomen van de tandjes, best pijnlijk zijn. Zwitsal vertelt je daarom van alles over het krijgen van kiezen en hoe jij de pijn van je kleintje een beetje kan verzachten.

Wanneer komen de kiezen bij baby’s door?

De voorste vier kiezen van baby’s komen door als kindjes tussen de 13 en 19 maanden oud zijn. De achterste en laatste vier kiezen komen iets later door: als kindjes tussen 20 en 33 maanden oud zijn. Deze leeftijden zijn echter gemiddelden, dus het kan goed zijn dat jouw uk de kiezen iets eerder of later krijgt. Over het algemeen is het melkgebit bij de derde verjaardag compleet.

Wat zijn de symptomen van baby’s die kiezen krijgen?

Je kunt vaak wel merken aan je kleintje dat er kiezen onderweg zijn. Omdat kiezen groter zijn dan tandjes, hebben kindjes er vaak wat meer last van. Kleintjes zijn bijvoorbeeld hangerig, of willen niet eten of drinken. Ook kan het zijn dat ze slechter slapen of koorts krijgen. Heel vervelend om te zien dat je kleintje zich niet zo lekker voelt, het hoort er helaas allemaal bij.

Dit kun jij doen om de pijn van doorkomende kiezen te verzachten

Net als bij het doorkomen van tandjes, zijn er ook wat tips waarmee je de pijn van doorkomende kiezen kunt verzachten:

1.     Allereerst kun je je kleintje iets geven om op te bijten. Let er wel op dat je iets stevigs geeft; je kindje heeft al melktanden en kan een bijtring met vloeistof misschien al kapot bijten.

2.     Het drinken uit een flesje kan pijnlijk zijn als de kiezen doorkomen. Laat het flesje even voor wat het is en geef je kleintje slokjes uit een bekertje.

3.     Ook bij het doorkomen van de kiezen kun je het tandvlees masseren om de pijn te verlichten. Gebruik hiervoor je vinger en zorg er natuurlijk voor dat je handen goed gewassen zijn.

4.     Heb je voor het doorkomen van de babytandjes een speciaal middeltje gekocht bij de drogist of de apotheek? Dit is vaak ook geschikt voor doorkomende kiezen. Weet je niet wat je precies nodig hebt voor jouw kleine? Vraag de drogist of apotheker dan om advies.

5.     Kindjes met pijn zijn het liefst dicht bij jou in de buurt. Laat de boel de boel en knuffelen maar!

6.     Lijken de klachten niet af te nemen of heeft je kindje koorts? Je baby kan ook gewoon ziek zijn, neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Luieruitslag? 

Het doorkomen van kiezen kan er ook voor zorgen dat de samenstelling van de ontlasting wat anders is normaal. Dit leidt soms tot irritatie aan de billetjes en luieruitslag. Verschoon de luier daarom regelmatig en smeer de billetjes na elke verschoonbeurt in met Zwitsal Zinkzalf