Voor je kindje wil je het allerbeste, maar misschien wil je hierbij ook het milieu niet te kort doen. Als Zwitsal snappen wij dit als geen ander en daarom willen wij je wat meer vertellen over de aspecten die de duurzaamheid van luiers kunnen verbeteren. 

Hoe duurzaam zijn de luiers van Zwitsal?

Bij het ontwikkelen van de Zwitsal luiers hebben we uiteraard ons best gedaan om naast een goede kwaliteit, zo duurzaam mogelijke luiers te maken. 

Bij de selectie van materialen voor onze luiers, hebben we gekeken naar duurzame alternatieven. Zo is de pulp (het materiaal dat het vocht opneemt) gemaakt van FSC gecertificeerd hout. Wel bevat de luier ook synthetisch materiaal zoals vliesstof van huidvriendelijke polypropyleen vezels, om ervoor te zorgen dat de luier zo goed mogelijk presteert. Er is bijvoorbeeld een dun laagje vliesstof aan de binnenkant van de luier wat ervoor zorgt dat er geen vocht doorheen kan komen. 

De Zwitsal luiers worden in een fabriek in Denemarken gemaakt waar slim energie gebruik en duurzaamheid centraal staat. De energie die de fabriek gebruikt wordt op duurzame wijze gewonnen, en wordt voornamelijk opgewerkt door windmolens. Doordat de luiers in Denemarken geproduceerd worden is het een relatief korte afstand om ze naar Nederland te vervoeren, wat gunstig is voor het transport. 

Luierrecycling

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 1 miljard luiers gebruikt voor babybilletjes. Het grootste gedeelte van deze luiers belandt na gebruik bij het restafval. Omdat de overheid de hoeveelheid restafval wil terugdringen, wordt er momenteel in een aantal gemeenten onderzocht of het mogelijk is om grondstoffen van de luiers te recyclen. Een mooi initiatief!

Een wegwerp of een wasbare luier?

Wasbare luiers kunnen een alternatief zijn voor wegwerp luiers. Je gebruikt de luiers immers steeds opnieuw en voorkomt hiermee dat luiers bij het restafval eindigen. Wegwerp luiers bieden je daarentegen weer meer gemak: na een verschoonbeurt gooi je de luier weg en je hoeft geen extra wassen te draaien.

Tips voor het duurzaam gebruiken van wegwerp luiers

Wanneer je als ouder voor wegwerp luiers kiest, kun je een aantal maatregelen nemen om deze luiers zo duurzaam mogelijk te gebruiken. Zwitsal zet wat tips voor je op een rijtje:

  • Koop luiers met een groot absorberend vermogen.
  • Kies voor een luier met een urine indicator. Zo kun je in één oogopslag zien of het tijd is om je kindje te verschonen, zonder dat je de luier af hoeft te doen. Ook dit kan ervoor zorgen dat je wat zuiniger met luiers omgaat.
  • Koop luiers met hoge, zachte flexibele randjes. Dit voorkomt doorlekken, waardoor je de luier minder snel hoeft te vervangen.
  • Kies de juiste maat luier voor je kindje. Een luier die niet goed aansluit, zal ook gaan lekken.
  • Start met de zindelijkheidstraining wanneer je merkt dat je kindje hier aan toe is. Hoe sneller, hoe beter voor het milieu!